HRW: Turks geweld tegen Syrische vluchtelingen

Volgens mensenrechtenorganisatie zijn er doden gevallen

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

Het dode lichaam van een Syrische man, zijn witte overhemd doordrenkt met bloed, is te zien op beelden die Human Rights Watch (HRW) gisteren naar buiten bracht. De toetakelingen zijn het werk van Turkse grenswachten, stelt de mensenrechtenorganisatie, die een aantal incidenten tussen maart en half april bij de Turk-Syrische grens onderzocht. Daarbij zijn volgens HRW drie Syriërs die hun toevlucht tot Turkije zochten (een man, een vrouw en een 15-jarige jongen) doodgeschoten. Ook twee mensensmokkelaars werden gedood, een door kogels, de ander zou zijn doodgeslagen.

Slachtoffers, ooggetuigen en omwonenden vertelden aan de mensenrechtenorganisatie over het Turkse geweld dat tegen vluchtelingen wordt gebruikt. Een van hen is Badri, zoals hij in het filmpje wordt genoemd. Hij laat de donkerrode striemen zien die zijn rug van onder tot boven bedekken. Ze zijn begin april toegebracht door Turkse soldaten in Guvecci, zegt hij, zo'n 50 kilometer ten zuiden van de Turkse stad Antakya. Zes van de zeven gevallen van geweld die HRW onderzocht, vonden in die regio plaats.

Omwonenden die probeerden de doden te bergen en de gewonden te helpen, werden ook beschoten, zeggen ooggetuigen. Verder werden Syriërs die overwegen naar Turkije te vluchten bedreigd, aldus HRW. In een vluchtelingenkamp bij de stad Bidama werd hen met luidsprekers in het Arabisch te kennen gegeven dat ze zullen worden neergeschoten als ze de grens naderen.

Turkije, dat 2,7 miljoen Syrische vluchtelingen opvangt, verwerpt de beschuldigingen. Ankara deed datzelfde met een rapport dat een andere mensenrechtenorganisatie, Amnesty International, in december al publiceerde over het detineren en deporteren van Syrische vluchtelingen door Turkije.

President Erdogan betichtte begin deze week de Europese Unie juist van wreedheid omdat ze haar grenzen gesloten houdt voor Syrische vluchtelingen. HRW-onderzoeker Gerry Simpson geeft Brussel aan het eind van zijn rapport ook een veeg uit de pan. "De Europese lidstaten moeten erkennen dat hun rode licht voor vluchtelingen om Europa binnen te komen, Turkije groen licht geeft zijn grens te sluiten."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden