HRW: ook Hezbollah gebruikte clusterbommen

(Novum/AP) - De Libanese Hezbollah heeft net als het Israëlische leger in het recente conflict tussen Israël en Libanon omstreden clusterbommen gebruikt, hoewel aanzienlijk minder dan de Israëliërs. Dit is donderdag bekendgemaakt door de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW).

Volgens HRW zijn ten minste drie Israëliërs gewond geraakt, doordat zij op 25 juli werden getroffen door projectielen van een clusterbom, die belandde tussen drie woningen in het dorp Maghar in Galilea. De in New York gevestigde organisatie en de Verenigde Naties beschuldigden eerder Israël ervan zo veel clusterbommen te hebben afgevuurd, dat ten minste vier miljoen projectielen op Libanees grondgebied belandden.

Volgens het HRW-rapport gebruikte de Hezbollah 122 mm raketten, type-81, van Chinese makelij. "Het is het eerste bevestigde gebruik van dit speciale model clustermunitie ergens ter wereld", stelt de organisatie. HRW zegt niet te weten hoe en wanneer de Hezbollah de wapens heeft verkregen. In het rapport worden ooggetuigenverslagen vermeld van inwoners van Maghar, die zeggen dat het dorp werd getroffen door tien tot twaalf raketten. Ten minste een van de raketten zou clustermunitie hebben bevat.

Volgens een Israëlische politiewoordvoerder belandden in de oorlog, die duurde van 12 juli tot 14 augustus, 113 clusterbommen in Israël. Een clusterbom kan tweehonderd tot zeshonderd projectielen bevatten en een voetbalveld schoonvegen. Het wapen wordt doorgaans ingezet tegen tanks en militairen of om een vliegveld te vernietigen.

HRW zei eerder dat Israël ten minste dertig Libanese dorpen en steden met clusterbommen bestookte. Veel projectielen explodeerden niet en bleven na het bestand van 14 augustus achter. Sindsdien kwamen volgens HRW bij explosies van clusterprojectielen twintig Libanese burgers om het leven en raakten 120 gewond.

Explosievendeskundigen van de VN zeggen dat mogelijk nog een miljoen niet ontplofte projectielen in Zuid-Libanon liggen. Volgens de actiegroep Landmine Action komen dagelijks drie tot vier Libanese burgers om het leven of raken gewond als gevolg van door Israël afgevuurde clusterbommen. De groep wijst erop dat de niet ontplofte munitie de hulpverlening en het wederopbouwwerk in Zuid-Libanon ernstig hindert. Ook zijn uitgestrekte landbouwgebieden in het zuiden met projectielen bezaaid, waardoor in veel streken gewassen als tabaksplanten, tarwe en fruit niet kunnen worden geoogst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden