HRW: Nederland moet kritiek blijven leveren, er is geen alternatief

Schoolkinderen in de Malinese stad Timboektoe Beeld ANP
Schoolkinderen in de Malinese stad TimboektoeBeeld ANP

Nederland en andere Europese landen moeten zich blijven uitspreken tegen schendingen van mensenrechten, want statements vanuit het westen klinken door in de rest van de wereld. Dat zegt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch vandaag in de Tweede Kamer. Ook al slaat een leider als Poetin waarschuwingen in de wind, toch moet de Nederlandse overheid kritiek blijven leveren, meent de organisatie. HRW presenteerde vandaag het rapport World Report 2013.

Joost de Vries

Informatie bereikt tegenwoordig de hele wereld, zeggen Anna Tïmmerman van HRW Nederland en Leslie Lefkow van HRW Afrika. Juist daarom moeten Europese overheden het voortouw blijven nemen in het mensenrechtenbeleid. Lefkow noemt twee redenen waarom Nederland zich moet uitspreken tegen repressie van de Russische president Poetin. 'Er is geen alternatief. Je móet het zeggen, het is belangrijk voor mensen in Rusland dat je je solidariteit toont. Anderzijds, als de Nederlandse overheid kritiek uit op het beleid van Poetin, kunnen wij in Afrika laten zien dat er niet met twee maten wordt gemeten.' Ze vat samen: 'Wat gezegd wordt in Europa, blijft niet meer enkel in Europa.'

Het vuistdikke rapport schetst onder meer de elementen achter conflicten in Afrika zoals de strijd die nu woedt in Mali. In de media wordt het conflict beschreven als iets dat is komen overwaaien uit het verdeelde Libië, maar, zeggen Lefkow en Timmerman, jaren van straffeloosheid, corruptie en zwakke overheid gingen aan de onrust vooraf. Dezelfde factoren zijn aanwezig in Kenia en Zimbabwe, landen die dit jaar verkiezingen in het vooruitzicht hebben. De verantwoordelijken van geweld uit het verleden zijn niet aangepakt. Juist die straffeloosheid maakt een land kwetsbaar voor nieuw geweld, stelt HRW.

De voorbeelden en dilemma's zijn talrijk. PVV-Kamerlid De Roon schetst er één: optreden tegen straffeloosheid kan leiden tot een nieuw bloederig conflict. Wanneer grijp je wel in en wanneer niet? De twee vrouwen van HRW menen dat je er niet omheen kan: juist die leiders die met misdaden wegkomen, zullen weer misdaden plegen. De kunst is om instituties in landen te versterken om te voorkomen dat het tot conflict komt. 'Zoals we nu zien in Mali, als een conflict uitbarst gaan jaren van ontwikkeling en vooruitgang in één klap down the drain.'

Morgenavond presenteert Human Rights Watch het rapport in het Amsterdamse debatcentrum De Balie. De presentatie van het rapport door Fred Abrahams van HRW luidt een mensenrechtenweekend in. Koen Davidse van het ministerie van Buitenlandse Zaken zal ter plekke een reactie geven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden