HPV-vaccin stopt besmettingsketen

Al halen lang niet alle meisjes de HPV-prik, het virus krijgt in de hele groep minder kans

Van de landelijke vaccinatie tegen baarmoederhalskanker lijken ook de meisjes die zich niet laten inenten enige baat te hebben.

Sinds 2008 kunnen alle twaalfjarige meisjes zich laten inenten tegen het humaan papillomavirus, kortweg HPV. Veel mensen krijgen in hun leven op enig moment dit virus, maar het lichaam ruimt het meestal op. Een langdurige besmetting met twee varianten van dit virus kan echter later zorgen voor baarmoederhalskanker, of een voorfase daarvan.

Uit nog ongepubliceerde cijfers van gezondheidsinstituut RIVM blijkt dat tot nu toe alle meisjes in het onderzoek die zich lieten inenten, gevrijwaard zijn gebleven van een langdurige besmetting. In de vijf jaar dat het onderzoek loopt, heeft geen van hen zo'n mogelijk gevaarlijke besmetting opgelopen. Onder de groep meisjes die de prik niet ophaalden, komt zo'n langdurige besmetting ook weinig voor: in vijf jaar is die gemeten bij vijf van de honderd onderzochte meisjes zonder inenting.

Het RIVM noemt dat een laag besmettingscijfer. Definitief bewijs voor het effect op niet-gevaccineerde meisjes is het niet: het is immers onbekend hoe vaak jonge vrouwen met dit virus waren besmet voordat de vaccinatie begon. Bovendien kan de besmettingsgraad bij alle meisjes nog oplopen als ze ouder worden en meer seksuele partners krijgen.

Toch lijkt het aannemelijk dat de inentingen bijdragen aan wat virologen 'groepsimmuniteit' noemen: al door vaccinatie van een deel van de meisjes profiteert de hele generatie. HPV wordt door seksueel contact overgedragen en de gevaccineerde meisjes onderbreken de besmettingsketen - die dus ook de niet-gevaccineerde meisjes niet meer bereikt.

Dat betekent niet dat de vaccinatiegraad - nu zo'n 60 procent - wel goed is zo. Hij moet zelfs omhoog, volgens het RIVM. In landen die al langer vaccineren zorgt een hoge opkomst voor minder gevallen van een voorstadium van kanker. Dat voorstadium, waarin het weefsel in de baarmoeder afwijkt, kan weer uitmonden in werkelijke kanker.

Onderzoek van het Jeroen Bosch Ziekenhuis suggereert dat het virus bij oudere vrouwen vaker voorkomt dan de ruim 4 procent waarvan eerder werd uitgegaan. De kosten van het nieuwe bevolkingsonderzoek - vanaf volgend jaar wordt bij het zogeheten uitstrijkje direct getest op dit virus - zouden daardoor kunnen oplopen, omdat er meer aanvullend onderzoek is vereist.

de Verdieping 6

Met inenten help je je klasgenote

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden