HP/De Tijd en de vrolijke oorlogsjaren van prins Bernhard

Nu het nieuws in het teken staat van de verkiezingen moeten de weekbladen het vooral van grote namen hebben. Politici voorop, maar ook - terug van weggeweest - het koninklijk huis.

De monarchie heeft de toekomst, schreeuwt Elsevier op het voorblad. Half West-Europa leeft onder een koning of koningin en dat is goed. Het zijn stabiele naties, de eenwording van Europa versterkt hun positie en ze genieten in den lande een ongekend hoge populariteit.

Luidruchtige tegenstanders van de monarchie, zoals het Republikeins Genootschap, moeten dan ook eens ophouden met hun klaagzang over dat 'ondemocratische relict uit het verleden' en die 'naar moderne staatsrechtelijke inzichten overbodige institutie', concludeert Elsevier.

Geen gebroken koninklijke benen in HP/De Tijd, wel de 'vrolijke oorlogsjaren' van prins Bernhard. Knap, goedgehumeurd, charmant en zelfverzekerd was hij toen hij als verloofde van prinses Juliana naar Londen mocht. En daar heeft hij ondanks - misschien wel dankzij -de oorlog volop van het leven genoten, als we de overlevering moeten geloven. “Een beetje het type van de dure playboy”, menen vrienden van vroeger. Snelle auto's, mooie kleren en de mooiste vrouwen.

De pretprins, werd hij genoemd. Maar vanuit het Nederlandse volk was er wel kritiek op Bernhards grillen van koninklijke allure: de vliegersuitrusting, compleet met parachute, voor zijn hond Martin, bijvoorbeeld. Na de overgave van Duitsland zei koning George VI tegen hem: “Van alle mensen die ik ken ben jij de enige die echt van de oorlog genoten heeft.”

Ook in HP: PvdA-voorzitter en Kamerlid Karin Adelmund. Een brug slaan naar GroenLinks, dát is wat ze wil, want Paul Rosenmöller kiest voor de sociaal-democratie en hij schuwt regeringsverantwoordelijkheid niet. Naar de SP zit die brug er nog niet in. “De SP denkt dat verandering pas mogelijk is na de kladderadatsch. De SP is de PvdA van de jaren vijftig.”

Adelmund, zo bleek gisteren, is niet erg gelukkig met het interview. “Onherkenbaar, oneerlijk verslag, oneerlijk gesprek”, liet ze HP/De Tijd weten. Ze stoort zich aan de interpretatie die de journalisten hadden gegeven aan haar opmerking dat de PvdA op zoek gaat naar een nieuwe lijsttrekker die 'ergens halverwege het jaar 2000' moet worden gekozen op basis van het dan te presenteren beginselprogramma.

Daar was ze niet zo gelukkig mee. Die passage moest worden gewijzigd, vond ze. Dat verzoek bereikte de redactie van HP/De Tijd, maar die oordeelde dat er een duidelijke afspraak tussen beide partijen was: Adelmund mocht alleen feitelijke onjuistheden corrigeren, geen interpretaties. Volgens hoofdredacteur Bert Vuijsje zijn haar woorden correct weergegeven.

Adelmund praat in een spervuur van woorden, merkt HP op, waar soms geen touw aan vast te knopen valt. Dat zien we terug in het interview met haar in HN Magazine. “We willen in plaats van de huidige overdraagbare belastingvoet van vrouw naar man, een individuele heffingskorting.” Dat begrijpt u toch wel? Aardige openingsvraag in HN: “Weet u al op welke partij u gaat stemmen?” Adelmund: “Op de PvdA.”

Voor meer opzienbarend nieuws uit Den Haag moeten we bij Vrij Nederland zijn. Wim Kok zegt graag met D66 te willen doorregeren en toont zich zelfs bereid twee ministersposten te willen vergeven aan de wellicht hevig verliezende Democraten.

Maar verder is Kok voorspelbaar. Het blijft nutteloze verkiezingsretoriek. Nee, natuurlijk laat hij zich niet in slaap sussen nu de PvdA een grote voorsprong op de VVD heeft. Ja, de PvdA heeft wel zeker een centrale plaats in de Nederlandse politiek. En nee, natuurlijk gaat hij niet vooruitlopen op de portefeuilleverdeling van de ministersposten.

In de zoveelste aflevering van Bolkesteintje-pesten laat Vrij Nederland ditmaal vriend en vooral vijand van de VVD-fractievoorzitter aan het woord. Na het schofferen van toenmalig campagneleider Hans van Baalen is Bolkestein nu zelf degene over wie anderen mogen oordelen. En dan blijkt het volgende: een vreemde vogel, geen aardige man, niet gezellig, houterig, stug, totaal gebrek aan sociale vaardigheden. En verder: je kunt geen hoogte van hem krijgen. De VVD heeft al laten weten erg ongelukkig te zijn met het verhaal.

De Groene Amsterdammer pakt het anders aan, in de vorm van een balans van Paars I. Veel, heel veel, van wat Paars aanvankelijk wilde, is mislukt, meent het blad. Geen liberaler drugsbeleid, geen keihard referendum, geen goede zorg voor ouderen en gehandicapten en geen vruchtbare discussies over de sociale zekerheid, de inrichting van Nederland en de marktwerking in de gezondheidszorg. Dat, opgeteld bij de 'schandalen' van Srebrenica, Technolease, Securitel en het openbaar ministerie, maakt het des te opmerkelijker dat iedereen zo lovend is over de afgelopen kabinetsperiode. De Groene geeft zelf het antwoord: een half miljoen banen extra, dat is inderdaad niet mis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden