Hoziers hit heeft een religieuze lading en een smerig randje

Bij een nummer getiteld 'Take me to church' verwacht je een vrolijke gospel die je er letterlijk toe aanzet naar de kerk te gaan. Maar als dat nummer van de Ierse singer-songwriter Hozier is, pakt dat iets anders uit. 'Take me to church' staat inmiddels op 1 in de Mega Top 50, maar wat is de boodschap achter de tekst? 'Rockdominee' Jan Andries de Boer, predikant in het Noord-Hollandse Winkel, waagt zich aan een kleine exegese.

'Take me to church' lijkt op het eerste gezicht een religieus nummer. Maar als je goed naar de tekst luistert, heeft het misschien niet de religieuze lading die je verwacht. Hoe zit dat?

"Ik denk dat het nummer op een bepaalde manier religieus is, in die zin dat Hozier hier seks bezingt als het meest heilige. Als iets dat zo intens is dat het heilig wordt. Dat is ook de manier waarop het bijbelboek Hooglied over seks spreekt. Dus op dat punt liggen ze in elkaars verlengde."

Wat is volgens u het punt dat Hozier wil maken over de kerk?

"Over de kerk zingt hij bijvoorbeeld:

Every Sunday's getting more bleak

a fresh poison each week

'We were born sick'

you heard them say it

"De boodschap van de kerk is dat je zondig bent en slecht. In de videoclip zet hij dat in de context van homoseksualiteit. De kerk heeft vaak verkondigd dat dat slecht is, en daar hebben veel mensen complexen aan overgehouden."

De zanger lijkt wel goed thuis te zijn in kerkelijke terminologie.

"Hozier is een Ier. De Ierse samenleving is doordrenkt van de katholieke kerk. De zanger heeft ongetwijfeld op zijn eigen manier wat meegekregen van alles wat er in de kerk is gebeurd, zoals de seksschandalen, en heeft daarover zijn eigen mening gevormd. Hij gebruikt kerkelijke terminologie om dat uit te drukken. De manier waarop hij dat doet, zou je blasfemisch kunnen noemen."

Hoezo blasfemisch?

"Ik denk dat hij in die religieuze bewoordingen de liefde heel mooi kan beschrijven. Maar hij zingt ook:

Drain the whole sea

get something shiny

something meaty for the main course

"Hier legt hij eigenlijk zijn lid op tafel. En dan krijgt die terminologie een smerig randje. Het kan ook anders. Zanger Bono van U2, óók een Ier, heeft zich bijvoorbeeld eens laten fotograferen terwijl hij een andere man een tongzoen gaf. Dat is een heel sterk statement over homohaat, zonder onnodig kwetsend te zijn voor de iets teerdere religieuze ziel."

Hoe bijzonder is het dat een nummer met zo'n religieuze lading het zo goed doet in de Nederlandse charts?

"Het is niet helemaal nieuw. Veel nummers van U2 hebben religieuze teksten. Ze hebben het wel een beetje verstopt, zodat het het grote publiek niet stoort. Ook Prince en Depeche Mode hadden al succes met nummers met een religieuze lading. Ik vind wel dat die fascinatie voor seks in combinatie met religie, die je soms in muziek terugvindt, een beetje een duister karakter krijgt.

"Ik denk dat Nederland nog lang niet zo ontkerstend is als we denken. De christelijke rituelen en symbolen zitten nog heel erg in onze cultuur. Luister maar naar de Zeeuwse band Bløf. Die zingt: 'Hier ben ik heilig / dit is mijn kerk'. De kerk staat nog steeds symbool voor iets dat heel belangrijk is."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden