Update

Howick en Lili zijn weer terecht, over vier dagen moeten ze Nederland verlaten

De twee Armeense kinderen Lily en Howick tijdens de zitting van de Raad van State over hun asielprocedure.  Beeld ANP
De twee Armeense kinderen Lily en Howick tijdens de zitting van de Raad van State over hun asielprocedure.Beeld ANP

De Armeense tieners Lili en Howick, van wie de asielprocedure is afgerond, zitten niet meer ondergedoken. Over vier dagen moeten ze Nederland verlaten.

Edwin Kreulen

Lili (12) en Howick (13) zijn weer terecht. Ze hebben zich vanavond laat gemeld bij de autoriteiten. De kinderen zouden terug zijn bij het gastgezin waar ze eerder zaten, meldt Algemeen Dagblad. Voogdij-instelling Nidos wilde niet op het nieuws reageren.

In een uiterste poging uitzetting te voorkomen, had hun moeder er vanuit Armenië voor gezorgd dat ze tijdelijk onvindbaar waren. Afgelopen weekend schreef de moeder, die vorig jaar al is uitgezet naar Armenië, in een brief aan het AD dat haar kinderen ‘op een veilig adres’ waren ondergebracht. Eerder bepaalde de Raad van State dat beide tieners, die als peuter naar Nederland kwamen, uitgezet mogen worden. De Dienst Terugkeer en Vertrek had hen laten weten dat ze uiterlijk zaterdag het land moeten hebben verlaten.

De verblijfplaats van de kinderen was ook onbekend voor de vrijwilligers die de familie afgelopen tijd ondersteunden. Volgens de moeder van de twee wilde ze de kinderen ‘een paar dagen op adem laten komen’. Het is in Nederland niet toegestaan kinderen die zijn toegewezen aan een voogd, zonder medewerking van die voogd elders onder te brengen. De voogd is in dit geval Nidos, die weet nu weer waar de kinderen zijn.

Lili (12) en Howick (13) werden vorig jaar ook door hun moeder op een onbekend adres ondergebracht, waarop zij alleen werd uitgezet. Armenië wordt niet beschouwd als onveilig land. Een nieuw asielverzoek van de twee kinderen bracht hen dit jaar niet wat ze hoopten.

Stress

Volgens hun moeder heeft ze in Armenië niet de mogelijkheden hen te ondersteunen. De Nederlandse overheid stelt echter dat er afgezien van de moeder een goede opvang voor het tweetal is.

Neuropsycholoog Erik Scherder van de Vrije Universiteit verwacht ‘geen succes’ als de kinderen zich moeten aanpassen in Armenië. Hij zegt dat de advocaat van de kinderen hem psychiatrisch onderzoek heeft laten lezen, waaruit blijkt dat ze aan een posttraumatische stressstoornis en stemmingswisselingen lijden. “Die stoornis blokkeert de neurale netwerken, die ervoor zorgen dat mensen zich kunnen aanpassen.”

Scherder heeft zijn bevindingen op papier gezet, zodat de advocaat die kan laten lezen aan politici, in de hoop op een ander oordeel. De kinderbescherming schreef eerder dat de twee kinderen bij uitzetting ernstig in hun ontwikkeling worden bedreigd.

Prinses Laurentien stelde vandaag op Radio 5 dat Lili en Howick ‘onschuldig zijn’ en dat er een oplossing gezocht zou moeten worden. “Ik kan en wil geen oordeel hebben over de situatie, maar laten we vooral herinneren dat het jonge mensen zijn die stabiliteit nodig hebben.”

Lees ook:

Is de zaak van Lili en Howick schrijnend genoeg voor de genade van Harbers?

De Armeense kinderen Lili en Howick zijn opnieuw ondergedoken. De druk op de regering, vooral op staatssecretaris Mark Harbers (VVD) neemt toe om hun naderende uitzetting te voorkomen.Zal hij zijn genadeoordeel alsnog geven?

Mark Harbers, strijk gewoon met je hand over het hart

Harbers moet zich niets gelegen laten liggen aan andere asieldossiers en alleen kijken naar Howick en Lili, schrijft Trouw vandaag in een commentaar. "Dan is de keus niet moeilijk."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden