Howick en Lili mogen blijven: deze bizarre 24 uur aan gebeurtenissen ging aan het besluit vooraf

Kinderrechtenorganisatie Defence for Children voerde vrijdag actie tegen de uitzetting van Howick en Lili.Beeld ANP

Na tien jaar van stress, verdriet en boosheid is er dan eindelijk die geweldige opluchting, zeggen Lili en Howick zondagavond tegen het ‘Jeugdjournaal’. Ze mogen blijven. Lili: ‘Het is ongelofelijk, zo op het laatste moment ook. We zijn erg blij maar ook erg moe.’ Aan de beslissing van staatssecretaris Harbers ging dit weekend een bizarre 24 uur aan gebeurtenissen vooraf.

Vrijdagavond: de laatste strohalm knakt

Een klap in de maag van iedereen die hoopte dat de twee Armeense tieners op zijn minst iets langer in Nederland kunnen blijven. Het zou de laatste dagen dermate slecht gaan met hun moeder in Armenië, dat hun advocaat bij de voorzieningenrechter pleit voor uitstel van hun uitzetting naar dat land – zij zullen nu immers langer van haar gescheiden zijn dan in vorige uitspraken was meegenomen. Maar tegen middernacht laat de rechtbank weten geen reden voor dat uitstel te zien. Een nieuwe, officiële diagnose is bij de moeder niet gesteld en documenten tonen toch echt aan dat staatssecretaris Mark Harbers zorgt voor financiële ondersteuning en scholing aldaar. Morgen zullen de twee onvermijdelijk op het vliegtuig gezet worden.

Zaterdagochtend: waar zijn ze?

Maar hoe zet je iemand uit die van de radar is verdwenen? De twee tieners zijn spoorloos. Zij zijn plotseling het huis van hun grootouders in het Geldserse Wijchen ontvlucht, schrijft de politie zaterdag. Die roept hulp in van het publiek bij het zoeken naar de kinderen omdat ze zich zorgen maakt over hun veiligheid en welzijn. Tegen verschillende media bevestigt

een woordvoerder van voogdij-­instelling Nidos dat er een medewerker van die organisatie aanwezig was op het moment dat de kinderen bij hun grootouders vertrokken. De politie onderzoekt die toedracht, zowel de kinderen als hun advocaat willen er geen uitspraken over doen.

Zaterdagmiddag: Onrust op sociale media

De politie die oproept mee te zoeken terwijl die kinderen op het vliegtuig moeten zodra ze worden gevonden? Veel mensen op sociale media zijn laaiend. Misdaadverslaggever Peter R. de Vries op Twitter: “Wat een gotspe!! Ze mogen bij mij onderduiken, iedereen die ze aangeeft is een NSB’er.” Later zal de politie in een persbericht erkennen dat haar oproep niet ‘breed gedragen werd’. Wat ook niet meehielp was de jolige selfie die vicepremier Hugo de Jonge (CDA) de avond ervoor op Twitter zette met onder meer Mark Rutte. Zij stonden lachend bij een concert van Anouk in Scheveningen op het moment dat de rechter in Amsterdam besliste dat de kinderen naar Armenië moesten.

Zaterdagochtend: Den Haag overlegt, met onverwachte uitkomst

De opvattingen over de kinderen liepen binnen de coalitie eerder al uiteen, zoveel is bekend. Vooral de ChristenUnie (CU) wil een ruimer kinderpardon, tegenover de VVD die dat niet wil. Nu de twee kinderen volledig van de radar zijn verdwenen, krijgt dat debat een doorstart, melden bronnen uit Den Haag. Dan, tegen het eind van de middag, maakt Harbers tóch gebruik van zijn ‘discretionaire bevoegdheid’ om de kinderen in Nederland te laten blijven. De oproep van de politie om mensen te laten mee zoeken lijkt hierin cruciaal: die klopjacht zou hun veiligheid op het spel zetten. Niet veel later (het is dan half zes) komen de twee boven water in Wijchen. In een interview met het ‘Jeugdjournaal’ zegt Howick voor het eerst in een jaar rustig te kunnen gaan slapen.

Harbers moest onderduiken vanwege bedreigingen

Staatssecretaris Mark Harbers, die onder vuur kwam te liggen vanwege het willen uitzetten van de Armeense kinderen Howick en Lili, is de afgelopen tijd bedreigd en daarom één of meerdere nachten op een ander adres dan thuis ondergebracht. Dat bevestigen goed ingelichte bronnen in Den Haag na berichtgeving van De Telegraaf. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) laat weten dat er ‘passende maatregelen’ getroffen zijn.

Of het de kwestie rond de twee in Nederland opgegroeide Armeense kinderen was die Harbers op de bedreigingen kwam te staan, wil de NCTV niet zeggen.

Ook het ministerie van justitie en veiligheid laat weten dat Harbers de afgelopen periode bedreigingen ontving. “Over de aard van de maatregelen en de bedreigingen doen wij geen mededelingen.” Ook uit welke hoek ze komen, blijft onduidelijk.

Bewindspersonen op asielzaken kampen vaker met bedreigingen. Bijvoorbeeld voormalig staatssecretaris Fred Teeven (VVD) in 2013.

Lees ook: Waarom mogen Lili en Howick tóch blijven?

Staatssecretaris Mark Harbers (VVD) van justitie en veiligheid heeft onder grote druk besloten dat de Armeense kinderen Lili (12) en Howick (13) in Nederland mogen blijven. Het weglopen van de twee dit weekend heeft tot een kentering geleid. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden