Houwers: 'Na een sanctie kun je verder met je leven'

Johan Houwers vormt de zestiende fractie in de Kamer. Hij neemt de plaats in van de VVD'er Mark Verheijen die recentelijk opstapte vanwege dubbele declaraties. Beeld anp
Johan Houwers vormt de zestiende fractie in de Kamer. Hij neemt de plaats in van de VVD'er Mark Verheijen die recentelijk opstapte vanwege dubbele declaraties.Beeld anp

Dertien Kamerleden waren gekomen, bij de beëdiging van Johan Houwers tot lid van de Kamer. De andere 137 leden bleven weg uit woede, omdat Houwers heeft besloten een vrijgekomen VVD-zetel voor zichzelf in te nemen.

Houwers 'respecteert' die keuze. "Maar ik ben er natuurlijk niet blij mee. Ik vind het jammer; ik was het liefst teruggekeerd als VVD-Kamerlid", zei hij in een reactie. Hij zal, belooft hij, zich als Kamerlid houden aan het programma waarmee hij gekozen is: het VVD-verkiezingsprogramma. Zijn stemgedrag zal hij vooral laten bepalen door het Regeerakkoord van VVD met PvdA.

Houwers is in 2012 in de Kamer gekozen, maar moest weg toen er een strafrechtelijk onderzoek tegen hem liep. Nu vormt hij alleen de zestiende fractie in de Kamer. De fractie-Houwers neemt de plaats in van de VVD'er Mark Verheijen die recentelijk opstapte vanwege dubbele declaraties. De VVD wilde Houwers niet terug de fractie nadat hij een schikking trof in een rechtszaak over hypotheekfraude. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra beschuldigde Houwers eerder van 'pure zetelroof'. 'Zo reageerde gistermiddag ook vice-fractievoorzitter Tamara van Ark, die wel tijdens de beëdiging in de Kamer was. Ze heeft haar voormalige collega niet gefeliciteerd.

'Dat is mijn recht'
Houwers zelf vindt zijn terugkeer verdedigbaar. "Ik heb mijn eigen opvatting over integriteit. Ik ben gekozen, ik ben benoemd, ik mag mijn zetel accepteren. Dat doe ik. Dat is mijn recht. Zetelroof is een term waarvan ik me kan voorstellen dat men aan de andere kant van de lijn die bezigt, maar ik zie het niet zo", zei hij gisteren. "Als de wetgever vindt dat Kamerleden van onbesproken gedrag moeten zijn, dat ze een voorbeeldfunctie moeten hebben, dan moet de wetgever daar een duidelijk kader voor opstellen."

"Volgens mij is het zo: als je boete hebt gedaan, dan kun je verder met je leven. Een Kamerlid is ook maar een mens, geen heilige. Als je ooit met drank op achter het stuur hebt gezeten en je bent daarvoor veroordeeld, hoe lang geleden moet dat dan zijn om als Kamerlid te kunnen functioneren? Drie jaar? Tien jaar? Ik worstel zelf ook met die vraag. Er zijn geen regels."

Niet voor het geld
Houwers ontkende dat hij zijn Kamerzetel claimt vanwege de vergoeding. "Ik doe het niet voor het geld. U vraagt mij of ik schulden heb. Dat is mij niet gevraagd in 2010 en ook niet in 2012. Ik vind die vraag niet opportuun. Ik zou tegen diegenen die daarover beginnen willen zeggen: kijk eens naar je eigen integriteit."

"Ik zal hard werken als Kamerlid. Ik ben van plan me te richten op ruimtelijke ordening, krimp, werkgelegenheid en zaken die het oosten des lands aangaan. Ik zal dat doen als liberaal. Ik ben vanaf 1976 lid van de VVD geweest en heb me sinds die tijd in tal van functies voor de partij ingezet. Als ik een fraudeur was geweest had ik dat niet gedaan."

"Ik ging er steeds van uit dat ik na dat het onderzoek was afgerond zou terugkeren in de Tweede Kamer. Het was geen prettige tijd. Ik heb vele posities aan me voorbij laten gaan. Ik heb en sanctie aanvaard, nu meen ik weer gekwalificeerd te zijn. Ik ga gewoon samenwerken met Andre partijen en verwacht dat zij dat ook met mij zullen doen. Politiek kun je niet alleen. Ik denk dat het gaat lukken. Mijn inzet zal groot zijn."

Morgen keert oud-staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie terug in de Kamer voor de VVD. Hij komt in de plaats van Ard van der Steur die minister op dat departement is geworden. De VVD heeft dan nog twee zetels die moeten worden opgevuld. Klaas Dijkhoff is namelijk staatssecretaris op Veiligheid en Justitie geworden en er moet nog een vervanger komen voor de dinsdag afgetreden René Leegte. Wie die plaatsen zullen bezetten is nog niet bekend.

Teeven vandaag voor de vijfde keer Kamerlid

Nog geen drie weken na zijn vertrek als staatssecretaris van veiligheid en justitie wordt Fred Teeven vanmiddag benoemd als Tweede Kamerlid. De VVD'er neemt één van de drie zetels in die zijn vrijgekomen door het vertrek van Ard van der Steur, Klaas Dijkhoff en René Leegte uit de fractie. Teeven stond bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 op plek vier en behaalde ruim 35.000 voorkeurstemmen. Alleen Mark Rutte, Edith Schippers en Jeanine Hennis bleven hem voor. Voor Teeven wordt het zijn vijfde beëdiging als Kamerlid. De eerste keer was in 2002 voor Leefbaar Nederland, in 2006, 2010 en 2012 volgden benoemingen voor de VVD. Die laatste twee jaren schoof Teeven al snel na de verkiezingen door naar het kabinet. Het is nog onduidelijk met welke onderwerpen hij zich in de Kamer gaat bezighouden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden