Houthi's melden bloedigste dag in maanden in Jemen

Houthi-rebellen tonen hun wapens in de stad Sanaa. Beeld anp
Houthi-rebellen tonen hun wapens in de stad Sanaa.Beeld anp

Jemen ontwaakt vandaag uit een van de bloedigste dagen ooit in het land. Op verschillende plekken zijn gisteren doden gevallen bij luchtaanvallen en gevechten. Media die onder controle staan van de Houthi's melden dat er maar liefst 176 Houthi-rebellen en burgers om het leven zouden zijn gekomen. De media spreken van een piek in het geweld, terwijl de strijdende partijen juist een mogelijk humanitair bestand bespreken.

Redactie

De doden vielen bij verschillende luchtaanvallen in het land. Bij een grote luchtaanval in de Jemenitische stad Aden viel een bom op een drukbezochte markt in het noorden van de stad. Minstens 45 burgers zijn gedood en meer dan 50 verwond, meldt persbureau AP. Eerder vielen er 50 gewonden bij een luchtaanval op en rond de markt in Fayoush, een buitenwijk van Aden. Ook vielen er tientallen doden bij een aanval op een legerpost van de Houthi's ten zuiden van Sanaa. Volgens de bronnen gaan de Saudische bombardementen in andere steden voorlopig door.

De escalatie in Jemen komt juist op een moment dat de strijdende partijen overleggen over een humanitair bestand. Het plan is om de wapens gedurende het Suikerfeest, van 17 tot en met 20 juli ter gelegenheid van het einde van de ramadan, neer te leggen.

De vele bombardementen en gevechten hebben de situatie alleen maar erger gemaakt in het gebied dat al gold als een van de armste regio's.

Puin in de stad Sanaa tijdens een luchtaanval op 3 juli. Beeld anp
Puin in de stad Sanaa tijdens een luchtaanval op 3 juli.Beeld anp

Machtsstrijd
Jemen is verwikkeld in een machtsstrijd tussen verschillende groeperingen. Aan de ene kant staan de Houthi's die een groot deel van het land veroverd hebben, waaronder de hoofdstad Sanaa. President Hadi zag zich hierdoor gedwongen naar de zuidelijke havenstad Aden te vluchten. Saudi-Arabië ziet de rebellen als bondgenoten van hun vijand Iran en probert ze dan ook terug te dringen zodat president Hadi weer aan de macht komt.

Daarnaast proberen ook sympathisanten van de voormalige president Saleh de macht te grijpen. Saleh geniet nog steeds veel steun in Jemen en probeert van de huidige crisis gebruik te maken om zijn invloed te herwinnen. Ook Al-Qaida is actief in het oosten van het land.

Crisis
De Verenigde Naties (VN) beschreven de oorlog in Jemen vorige week als een humanitaire crisis van de derde en zwaarste categorie. Amerika en Europa hebben inmiddels ook verschillende oproepen gedaan het geweld in het land te stoppen. Bijna 3000 mensen kwamen om het leven sinds 26 maart.

In April bracht de VN een resolutie uit die van de Houthi's verlangd zich terug te trekken uit de steden die ze sinds september hebben veroverd. De VN verzocht de strijdende partijen ook om hulpverlening aan de bevolking toe te staan. Volgens de VN is de situatie dringend: meer dan 80 procent van de 25 miljoen inwoners van Jemen heeft humanitaire hulp nodig. De VN blijft overleg voeren in het land, maar tot nu toe heeft dit niets opgeleverd.

Inwoners van Sanaa vullen jerrycans met water. De watertoevoer in de stad is verstoord vanwege de aanhoudende aanvallen. Beeld anp
Inwoners van Sanaa vullen jerrycans met water. De watertoevoer in de stad is verstoord vanwege de aanhoudende aanvallen.Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden