'House Ibiza' zet heel Hilversum voor schut

Ziezo, de Hilversumse vakanties zitten er op. 'Pauw & Witteman' ging na vier maanden weer aan de slag, 'Brandpunt' zelfs al na krap twee maanden. Powned, een omroep die vindt dat in Hilversum alles anders moet, is eigenlijk nog steeds op vakantie. Na een dik kwartaal aan het strand te hebben gelegen zijn de charismatische etalagepop en het blonde brutaaltje nu naar Ibiza afgereisd om in een dure villa zichzelf en allerlei loslopend volk te verwennen.

Zo had ik dit stukje eigenlijk willen beginnen. Maar nu ik 'House Ibiza' twee keer heb gezien, denk ik er heel anders over: dit programma is de dodelijkste satire die ooit op Hilversum is gemaakt. Dominique Weesie en Rutger Castricum vegen de vloer aan met heel ons rammelende omroepbestel, waarin het fêteren van BN'ers in exotische oorden voor nietszeggende programma's, gesponsor, gewichtigdoenerij in combinatie met ellenlange vakanties en geklaag over te weinig geld aan de orde van de dag zijn. Powned spaart niets en niemand. Ook zichzelf niet.

Castricum haalt in Ibiza PvdA'er Ronald Plasterk van het vliegveld, of beter gezegd 'ome Roon', want hij heeft per slot van rekening Powned mogelijk gemaakt. Al rijdend giet Castricum een fles champagne leeg uit het raam, roepend: "Ja, ome Roon, dankzij jou kan dit allemaal." De oud-minister weet van schaamte niet waar hij moet kijken. Aangekomen in de villa maken we kennis met cabaretier Guido Weijers, die recent is overgestapt van SBS 6 naar de KRO. Of hij in God gelooft, wil het Powned-duo weten. Nee, dat niet. Wat hij dan bij de KRO te zoeken heeft. "Tsja", zegt Weijers, "het gaat daar tegenwoordig vooral over het goede leven." Plasterk moet toegeven dat met een dergelijke vage 'missie' de KRO vandaag niet meer in het bestel was gekomen. "Maar ja, het punt is: het bestel heeft wel een voordeur, maar nauwelijks een achterdeur."

Even daarvoor had Castricum de ex-bewindsman uitbundig bedankt voor zijn inspanningen om 'op slinkse wijze Powned het bestel binnen te rommelen'. Cynischer had hij het failliet van de Haagse omroeppolitiek niet kunnen onderstrepen. 'Een belastinggeld verslindend programma, gewoon omdat het kan', noemt Powned 'House Ibiza'. Schaamteloos wordt de draak gestoken met het Hilversumse diversiteitsbeleid: 'een neger omdat het moet' houdt de villa schoon. En 'Jokertje', een van de feestbeesten uit RTL's 'Oh oh Cherso', zit in de bediening. "Mag ik u namens de publieke omroep iets aanbieden?", vraagt hij aan advocaat en dandy Theo Hiddema. De jurist heeft wel zin in een glaasje champagne. 'Jokertje' trekt de zoveelste fles open. Er ontstaat een mooie vakantievriendschap tussen het tweetal. Nadat Castricum met Hiddema een luxe luchtbed heeft gekocht, mag 'Jokertje' de advocaat, ontspannen achteroverhangend in zijn drijvend kasteel, rondduwen door het zwembad. "'t Is eigenlijk wel iets voor een nieuwe taakstraf", mijmert Hiddema, nippend aan zijn witte wijn, "advocaten begeleiden in het zwembad. Nu wil ik graag die bocht om, Joker." Het zal nog veel doller worden in 'House Ibiza'. Powned heeft met dertigduizend euro Hare Doorluchtige Ledigheid Paris Hilton naar het party-eiland gelokt. Wanneer komt de eerste Kamervraag?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden