Hour of Power-dominee Schuller breekt met zoon

Robert Schuller jr en sr in betere tijden, samen voor de Crystal Cathedral. (Trouw) Beeld ASSOCIATED PRESS
Robert Schuller jr en sr in betere tijden, samen voor de Crystal Cathedral. (Trouw)Beeld ASSOCIATED PRESS

Hour of Power-predikant Robert Anthony Schuller is op een zijspoor gezet. Door zijn vader. Wellicht komt hij terug.

Van onze redactie religie & filosofie

De oude Robert Schuller – 82 is hij – trekt nog altijd aan de touwtjes in de door hem gestichte Crystal Cathedral in Californië (VS). De predikant met Nederlandse wortels heeft een breuk geforceerd met zijn zoon die hem was opgevolgd.

De diensten vanuit de immense glazen kerk worden in het programma Hour of Power wereldwijd uitgezonden, ook in Nederland (RTL 5). Het imperium bestaat inmiddels 39 jaar.

Jan van den Bosch is het gezicht van de Nederlandse afdeling. Hij interviewt voor Hour of Power bekende Nederlanders over hun geloof.

„Vorige week was ik nog in de VS en heb er met de oude dominee Schuller gesproken, met zijn zoon en met de kleinzoon.”

Tussen de drie generaties-Schuller rommelt het al enige tijd. Twee jaar geleden nam zoon Robert Anthony de profetenmantel van zijn vader over. Nu moest hij zijn ontslag indienen, want de oude Schuller kon zich niet vinden in de koers die zijn opvolger voer. Van den Bosch: „Schuller senior wilde een breder aanbod van predikanten in de Crystal Cathedral – het is een wereldwijde bediening, met 40 miljoen kijkers.”

In de Los Angeles Times zegt de oude predikant dat hij ’wat minder Schuller’ in de tv-kerkdiensten wilde brengen. Lees: niet uitsluitend zoonlief.

Volgens Van den Bosch is geprobeerd te bemiddelen tussen onemanshow-Robert Anthony en grondlegger Robert. „Door de Dutch Reformed Church van Californië. Ze kwamen er niet uit. Het kerkbestuur koos ook voor verbreding.” De oude ds. Schuller wil Amerikaanse toppers als Bill Hybels, Rick Warren en Tim Keller in Hour of Power, of zakenmensen. Van den Bosch: „Zo was het vroeger ook: toen zag je Billy Graham wel eens preken, daar.”

De echte opvolger voor de bejaarde Schuller is nu diens kleinzoon, zegt Van den Bosch. „Een begaafde jongen.” Van den Bosch denkt dat zoon Robert Anthony op termijn wel weer in de Crystal Cathedral zal voorgaan, als een van de – voor Amerikanen – aansprekende prekers. „Maar ze zijn er nog niet uit.” Naar verwachting begint junior eerst voor zichzelf.

Op de website van het Nederlandse Hour of Power staat een foto waarop vader en zoon Schuller elkaar allerhartelijkst bejegenen. Van problemen tussen hen wordt met geen woord gerept. En dat hoeft ook niet, vindt Jan van den Bosch. Want hij weet zeker dat de RTL-5-kijkers er op zondagmorgen niet snel iets van gaan merken. „We hebben nog een aantal diensten waarin Robert Anthony voorgaat op voorraad.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden