Hour of Power-dominee: mijn pensioen staat op de tocht

Televisiedominee Robert Schuller in een videoboodschap op zijn Facebookpagina

Mijn financiële toekomst loopt gevaar, waarschuwt televisiedominee Robert Schuller in deze week gepubliceerde videoboodschap. Het gezicht van de Hour of Power-diensten verliet dit weekend het bestuur van de kapitale kerk die hij ooit oprichtte. Zijn failliete gemeente zou hem royalties onthouden.

Hoewel Schuller uit het bestuur is gestapt, blijft hij naar eigen zeggen wel diensten bijwonen in de Crystal Cathedral. Zijn dochter begint een nieuwe gemeente en kreeg daarvoor vaders goedkeuring. Schullers boodschap (getiteld 'Financiële onzekerheid voor oprichter op leeftijd') volgt op een lange periode van zwijgen.

Neerwaartse spiraal
Het beroemde kerkgemeenschap belandde een aantal jaren geleden in een neerwaartse financiële spiraal. De glazen Crystal Cathedral bleek niet langer betaalbaar en werd, na een aantal reddingspogingen, vorige maand verkocht aan een rooms-katholiek bisdom. De gemeente mag het gebouw nog drie jaar gebruiken. Daarna wordt de kerk katholiek.

In de videoboodschap vertelt Schuller zijn publiek dat hij nooit royalties heeft ontvangen; zijn werk moest vooral de gemeente ten goede komen. In 2005 zouden hij en zijn vrouw overeen zijn gekomen dat de gemeente zijn materialen mocht blijven gebruiken als ze zou voorzien in hun oudedagsvoorziening.

Te ingrijpend
Door het faillissement zou die belofte nu gebroken worden. De kerk heeft bezwaar aangetekend tegen claims van de Schullers - 5,5 miljoen dollar (4,2 miljoen euro) wegens contractbreuk en inbreuk op intellectueel eigendom. Ze zouden de kerkelijke schatkist in één klap leegmaken, meldt de lokale krant Orange County Register. Ook het compromis dat Schuller heeft voorgesteld zou te ingrijpend zijn.

De gang van zaken stemt hem 'nederig', vertelt hij in de video. 'Onze financiële toekomst loopt risico, maar we geloven dat God altijd goed is.' Volgens zijn dochter plaatste het kerkbestuur hem in 'een lastig parket'. 'Het vindt dat de Schullers meer moeten opofferen.'

Leven op diaconaal geld
Schullers imago liep de afgelopen tijd flink wat deuken op. In oktober verweten schuldeisers de kerkleiding dat ze jarenlang heeft geleefd op diaconaal geld. Ze betaalde er onder meer de eigen salarissen van, beweren schuldeisers die een rechtszaak hebben aangespannen.

Schuller zou zijn machtspositie gebruikt hebben om zichzelf te verzekeren van een riant salaris en woontoeslagen. Tussen 2002 en 2009 zou de kerk meer dan 10 miljoen dollar (meer dan 7,5 miljoen euro) aan hebben 'geleend' van zijn eigen liefdadigheidsinstelling.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden