Houellebecq zet niet aan tot rassenhaat

PARIJS - ,,Uiting geven aan zijn haat voor een bepaalde godsdienst (...) kan niet aangemerkt worden als het aanzetten tot haat jegens degenen die deze godsdienst aanhangen.'' Met die overweging motiveerde de Franse rechter gisteren de vrijspraak van Michel Houellebecq. De schrijver was door vier moslim-organisaties en de Franse liga voor de rechten van de mens aangeklaagd wegens ,,belediging en aanzetten tot rassenhaat''.

door Pieter van den Blink

Inzet van het proces waren niet Houellebecqs romans, maar zijn uitspraken tijdens twee interviews. Vooral zijn bewering dat de islam 'de kloterigste godsdienst' was, had kwaad bloed gezet. ,,Het gebruik van de superlatief geeft echter aan dat in de ogen van verdachte alle godsdiensten die kwalificatie verdienen, zij het in verschillende mate'', zo relativeerde de rechtbank in haar vonnis de beledigende kracht van deze uitspraak.

Houellebecq verwerpt alle monotheïstische godsdiensten, maar hij vindt dat het 'meesterlijke literaire talent van de joden' veel van wat zij in de Bijbel geschreven hebben, goedmaakt. Lezing van de Koran bezorgt hem echter 'een beroerte'. ,,Een kritische vergelijking van teksten, waarvan de meest recente uit de zevende eeuw van onze jaartelling, kan geen grond zijn voor belediging en is in geen geval gericht tegen de moslims van tegenwoordig'', oordeelde de rechtbank.

,,Schandalig, onrechtvaardig en verbazingwekkend'', noemt mr. Med Salah Djemai de uitspraak in een eerste telefonische reactie. Hij is advocaat van de Ligue Islamique Mondiale, een in Saoedi-Arabië gevestigde organisatie en een van de eisende partijen in het proces. ,,Het gaat ons niet om een kruistocht tegen de vrijheid van meningsuiting, maar om de houding van Michel Houellebecq. Zelfs op de dag van het proces maakte hij geen geheim van zijn minachting voor de islam.'' De auteur verklaarde tegenover de rechtbank dat zijn mening over de islam niet gewijzigd was. De advocaat van Michel Houellebecq liet in een verklaring weten dat zijn cliënt en hij ,,blij zijn dat godslastering niet opnieuw strafbaar is gesteld''.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden