Houellebecq raakt dezelfde open zenuw

KLEIS JAGER

Het satirische weekblad Charlie Hebdo maakt in het laatste nummer dat voor de aanslag uitkwam grappen over de nieuwe, omstreden roman van Michel Houellebecq die juist gisteren verscheen.

De meest gelezen Franse auteur in de wereld beschrijft in zijn boek 'Soumission' (Onderwerping) het Frankrijk van 2022, wanneer het land een islamitische staat is geworden. Charlie steekt de draak met het verhaal van 'waarzegger Houellebecq' die op de cover de voorspelling doet dat hij in 2015 zijn tanden verliest.

Al weken woedt er een debat in Frankrijk over de vraag of Soumission een provocatie is of een interessante literaire blik op een niet eens zo ondenkbare toekomst. Houellebecq zelf geeft toe dat hij zijn lezers 'een beetje bang' wil maken. Maar hij denkt tegelijk dat Frankrijk heel goed een soort kalifaat kan worden. "Alleen is daar wellicht veel meer tijd voor nodig, ik laat de tijd wat sneller verlopen."

Een islamitische machtsgreep wordt werkelijkheid in het boek als de leider van een nieuwe islamitische politieke partij, Mohammed Ben Abbes, een coalitie sluit met de socialisten en klassiek rechts. Een front dat Marine Le Pen van het Front National uit het Elysée probeert te houden. De meeste kiezers hebben liever de charmante en intelligente Ben Abbes dan Marine Le Pen als president. Bovendien belooft Ben Abbes dat hij een gematigde, moderne variant van de islam voorstaat die heel goed samengaat met de democatie.

Het gaat anders, maar eigenlijk vinden velen dat niet erg. De criminaliteit verdwijnt uit de voorsteden, de werkloosheid daalt. Je bekeren is zo gek nog niet, zo vindt ook de typisch Houellebecqiaanse held van het boek, François.

Voorstanders prijzen de 'laserachtige' blik van Houellebecq die als geen ander de angsten en neurosen van zijn tijd beschrijft. Ook vindt het pro-kamp dat Soumission buitengewoon geestig is geschreven. Tegenstanders, al even talrijk, beschuldigen Houellebecq van vreemdelingenhaat en noemen het werk een provocatie.

Alles wat met de islam heeft te maken ligt gevoelig in het land dat, met ruim zes miljoen moslims, de grootste islamitische populatie van de Europese Unie telt. Volgens Houellebecq kan iemand alleen door het uitspreken van het woord 'islam' in de beklaagdenbank belanden die is opgericht door zelfbenoemde anti-racisten.

Zeker is dat de haperende integratie van veel moslims en het oprukkende salafisme in veel Franse buitenwijken met grote zorg wordt gadeslagen door de autoriteiten. De regering zet haar kaarten op apaiseren en bestrijdt actief ongewenste geluiden. Recent riepen verschillende ministers de media zelfs op de commentator Éric Zemmour, de auteur van een essay over de 'zelfmoord van de Franse natie', niet meer uit te nodigen.

Zemmour heeft veel succes met zijn boek, waarin hij 'de elites' schuldig verklaart aan het uitleveren van het land aan de Brusselse bureaucratie en het toestaan van massa-immigratie via gezinshereniging. Daardoor blijft er in de visie van Zemmour van Frankrijk bitter weinig over.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden