Houdt Onder de Linden zijn ster?

Michelinster Steven en Tanja Klein Nijenhuis namen restaurant Onder de Linden over. Mag de Michelinster meeverhuizen?

Nog maar zes weken geleden opende het Michelinsterrenstel Steven en Tanja Klein Nijenhuis het restaurant Onder de Linden in Aduard, dat ze eerder dit jaar overnamen. Het restaurant had al 25 jaar een Michelinster. Vandaag is een spannende dag voor het echtpaar Klein Nijenhuis, want dan wordt bekend of ze de titel mee mogen nemen.

Hun oudste zoon van vier voerden ze laatst een oester. Eentje ging nog wel, voor de tweede bedankte het jongetje. Niet dat ze zelf elke avond haute cuisine eten hoor, alsjeblieft niet. De sterrenchef is gek op een snack, zoals, verklapt hij, veel van zijn collega's. "Laatst heb ik nog een kapsalon gehad." Ze vertellen ontspannen op de chesterfield in de lounge van de nieuwe zaak. Die namen ze over van Geerhard en Petra Slenema, die er 25 jaar de baas waren en al die jaren hun ster behielden. Steven: "Dit is onze droom".

Och, zeggen ze, hun vorige restaurant - In de Molen in Onderdendam, in 2013 bekroond door Michelin - was fantastisch. Maar nu hebben ze twee keer zo veel couverts, een keuken die vele malen groter is, meer logeerruimte, een fatsoenlijk parkeerterrein en ga zo maar door. Tanja: "Nu we ook bij de zaak wonen, krijgen we veel meer mee, kunnen we gemakkelijker overleggen. En twee minuten voor de schoolbel gaat, zet ik de oudste over de schutting."

Ze belden wel even met de mensen van Michelin, om te melden dat ze Onder de Linden overnamen. "Maar ze hielden zich heel erg op de vlakte. We zitten hier echt nog maar pas, hè. Geen idee of ze sindsdien langs zijn geweest."

Het echtpaar Klein Nijenhuis gaat ervan uit dat ze de ster meenemen. "Als we in Onderdendam waren gebleven, hadden we hem sowieso gehouden. We zijn alleen verhuisd. We koken hetzelfde, hebben het personeel meegenomen. Als we hem kwijtraken, dan komt het door de verhuizing. Nou ja, dan maar niet, volgend jaar weer een kans."

Maar goed, het zou natuurlijk wel goed balen zijn, want zo'n ster maakt wel degelijk verschil. Ineens zaten ze weken vooruit volgeboekt, allemaal nieuw publiek dat op de sterrenstatus afkwam. Tanja: "Toen we In de Molen begonnen, deed de bank heel ingewikkeld. Nu zijn ze blij met ons."

Al vroeg stapt het stel vanochtend in de auto naar theater De La Mar in Amsterdam. Het wordt de eerste keer dat ze bij de uitreiking zijn. Toen ze hun eerste ster kregen, wísten ze niet eens dat ze werden uitgedeeld, door een foutje in het mailadres was de uitnodiging niet aangekomen. Steven zat thuis met een ziek kind, Tanja op haar werk; de redactie van RTV Noord. "Eh, ik geloof dat we een Michelinster hebben", mompelde ze ongelovig toen haar telefoon zowat ontplofte met felicitaties.

undefined

Slurpen en aflikken

Eigenlijk, zeggen ze, doen ze waar ze zin in hebben, ster of geen ster, en zeker niet te stijf en formeel. Ze vinden het juist grappig om deftige gasten te zien slurpen van een milkshake-amuse. "Het is zo lekker, ik wil bijna mijn bord aflikken", verzuchtte een gast laatst tegen Tanja. Mag best hoor, antwoordde die. "Doet de chef ook weleens."

Misschien, zegt Steven, is dát wel de kunst. Je gewoon niet gek laten maken. "Je staat niet voor Michelin te koken. Je kookt om mensen een mooie avond te bezorgen. Daar gaat het mij om: blije, tevreden gasten. Je mag niet opscheppen, maar in heel Noord-Nederland zijn geen mooiere zaken dan deze."

undefined

oscar voor restaurants

De Michelinster is, zeg maar, de Oscar voor restaurants: een sinds 1926 jaarlijks uitgereikt prestigieus keurmerk. De sterren gaan naar de restaurants, maar zijn zeer verbonden met de dienstdoende chefkoks; als een sterrenkok vertrekt, verliest het restaurant doorgaans ook zijn ster. Nederland heeft 85 restaurants met één ster, twintig met twee. Twee restaurants hebben het maximum van drie: de Librije in Zwolle en de Leest in Vaassen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden