Houdt Nederland rekening met een ebola-uitbraak?

Onderzoekers, beleidsmakers en ontwikkelingsorganisaties nemen deel aan de landelijke bijeenkomst in het Erasmus MC over de maatregelen die er in West-Afrika en NEderland moeten worden genomen tegen ebola. Beeld anp
Onderzoekers, beleidsmakers en ontwikkelingsorganisaties nemen deel aan de landelijke bijeenkomst in het Erasmus MC over de maatregelen die er in West-Afrika en NEderland moeten worden genomen tegen ebola.Beeld anp

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft vandaag een landelijk telefonisch informatiepunt ingesteld voor mensen die vragen hebben over ebola. Als het nodig is kunnen mensen met specifieke vragen worden doorverwezen naar andere instanties.

Minister Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) kondigde vorige week al aan dat er een speciaal informatiepunt zou komen. In Nederland is weinig bekend over ebola. Het informatiepunt geeft antwoord op vragen over het voorkomen van besmetting, of reizen naar Afrika wel veilig is en wat Nederland doet om een mogelijke uitbraak tegen te gaan.

Mensen die specifieke vragen hebben over hun eigen gezondheid adviseert het RIVM om contact op te nemen met hun eigen huisarts. De lijn is niet bedoeld voor professionals in de zorg, bedrijven en andere instellingen zoals scholen, kinderopvang of politie. Zij kunnen bij vragen over ebola terecht bij de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD).

Landelijke bijeenkomst
In het Erasmus MC in Rotterdam was vandaag een landelijke bijeenkomst om te praten over de maatregelen die Nederland zou moeten nemen tegen de ziekte die in West-Afrika al meer dan 4500 levens heeft geëist. De bijeenkomst was bedoeld voor onderzoekers, beleidsmakers en ontwikkelingsorganisaties.

Een van de problemen met de huidige ebola-epidemie is dat de ziekte gemakkelijk over het hoofd wordt gezien, omdat het begint met ernstige inwendige bloedingen. "Maar de eerste ziekteverschijnselen wijzen daar vaak niet op", zei Eric van Gorp, internist bij het Erasmus MC. "Mensen komen bij de dokter met koorts, keelklachten, hoesten." Ze worden dan niet meteen opgenomen, maar blijven rondlopen met hun klachten en kunnen in de tussentijd anderen besmetten.

Medische hulpverleners moeten daarom alerter reageren, aldus Van Gorp. "Als mensen zich melden met koorts, moeten artsen meteen doorvragen of ze in ebolagebied zijn geweest." Zo ja, dan moet worden vastgesteld of ze in contact zijn geweest met ebolapatiënten. "Dan moeten ze meteen worden geïsoleerd. Ook bij twijfel."

Medewerkers van het Dordtse Albert Schweitzer ziekenhuis zijn uitgerust met speciale pakken. Een patiënt bij wie een mogelijke verdenking van ebola bestaat, is opgenomen in het ziekenhuis. Beeld anp
Medewerkers van het Dordtse Albert Schweitzer ziekenhuis zijn uitgerust met speciale pakken. Een patiënt bij wie een mogelijke verdenking van ebola bestaat, is opgenomen in het ziekenhuis.Beeld anp

Goed voorbereid?
Volgens de hoogleraar klinische virologie zijn gezondheidswerkers in Nederland voldoende voorbereid om de goede vragen te stellen om de ziekte snel op te sporen, en zullen ebolagevallen in Nederland dus niet snel gemist worden. Daarnaast acht de RIVM de kans klein dat er zomaar iemand het land binnenkomt met het virus.

"Maar de kans dat we besmette hulpverleners moeten repatriëren, is wel reëel", zei Aura Timen, hoofd van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding (LCI) vandaag tijdens de bijeenkomst. Dat Nederland goed nadenkt over de mogelijke risico's is dus belangrijk, maar dat hier een epidemie op gang komt leek Timen erg onwaarschijnlijk. "Nederland is zo goed mogelijk voorbereid op mogelijke ebolagevallen."

Hete aardappelen
Dat klinkt allemaal vrij zelfverzekerd, maar ondanks deze optimistische geluiden liggen er nog een aantal hete aardappelen op tafel in het ebola-debat. Zo vinden de oppositiepartijen D66, SP en GroenLinks het niet verantwoord dat uitgeprocedeerde asielzoekers worden teruggestuurd naar landen waar een ebola-epidemie heerst.

Een 31-jarige Liberiaan werd vandaag door de rechter in Den Bosch uitgezet naar zijn geboorteland, ondanks het risico op besmetting. De man had een beroep gedaan op het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens (EVRM), maar dat mocht niet baten. Staatssecretaris Teeven (asielbeleid) liet de Kamer weten dat hij het uitzetbeleid voor de getroffen landen niet aanpast.

De pas aangetreden minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) had een andere ergernis: hij vindt dat de Europese Unie de handen veel meer ineen moet slaan. "Ebola is een van de grootste gezondheidscrises die de wereld nu kent", zei hij vandaag bij een overleg met zijn Europese collega's in Luxemburg. De EU-lidstaten moeten volgens Koenders één lijn trekken als het gaat om controles bij mensen die in Europa aankomen. Nu reageren de Europese landen verschillend: Groot-Brittannië en België onderzoeken reizigers uit getroffen gebieden bijvoorbeeld wel op symptomen, terwijl Nederland dat niet nodig vindt.

Het landelijke informatienummer is bereikbaar via 0800-0480.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden