Houdt een in Rotterdam geboren Griek zijn land in de eurozone?

Tsakalotos, hier links, loopt samen met Yanis Varoufakis in Athene, vorige maand. Beeld afp
Tsakalotos, hier links, loopt samen met Yanis Varoufakis in Athene, vorige maand.Beeld afp

Met de exit van Yanis Varoufakis is Brussel verlost van een plaaggeest die aldoor amok maakte. In de onderhandelingen over verlening van de noodhulp moet nu Euclid Tsakalotos, 'het brein achter het economische beleid van Syriza', de hand van eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem schudden. Wie is hij?

De 55-jarige Tsakalotos werd in 1960 als zoon van een ingenieur geboren in Rotterdam. Zijn vader werkte in de scheepsbouw, maar verhuisde alras naar Londen. De jonge Tsakalotos ging mee, en werd ingeschreven bij de exclusieve St Paul-school in Londen. Hij studeerde in Oxford en promoveerde in 1989.

Sinds vijf jaar is hij hoogleraar economie in Athene. Ver daarvoor al, in de jaren negentig, verbond hij zich aan Synaspismos, de voorganger van Syriza. Sinds 2012 zit hij in het Griekse parlement, als staatssecretaris van buitenlandse economische zaken. Van zijn hand verschenen ook zes boeken en een reeks artikelen, over economie.

Het voordeel voor Tsakalotos is dat hij de burelen van Brussel inmiddels kent. Hij werd in april naar voren geschoven als voorzitter van het Griekse onderhandelingsteam, om de puinhopen van Varoufakis op te ruimen. Dat was kort na een onderhandelingsronde in Riga, waar Varoufakis slecht voorbereid was verschenen en niet op het afsluitende diner met Europese regeringsleiders was gekomen. Onder zware druk greep Griekenland in. Varoufakis werd opzij geschoven, de staatssecretaris Tsakalotos kreeg een coördinerende rol in het Griekse team.

De stijl van de 55-jarige econoom zal voor de leiders van de Europese landen mogelijk aanvoelen als een verkoelend briesje op een te hete zomerdag. In de Brusselse achterkamers staat Tsakalotos bekend als veel minder excentriek dan zijn voorganger. Hij is minder te betrappen op polariserend gedrag en is gezegend met vloeiend Engels aristocratisch taalgebruik, een overblijfsel van zijn studietijd. "Soms kent hij die taal beter dan de Engelsen zelf", grapte iemand binnen Syriza tegen de Guardian.

Alleen uitstraling niet genoeg
Maar uitstraling alleen overbrugt geen inhoudelijke verschillen. Ook boven Tsakalotos hangt een groot vraagteken: is hij bereid om mee te werken aan een compromis? Het is van hem bekend dat hij Griekenland graag in de eurozone wil houden. "Het Griekse pad naar socialisme waarin je de euro verlaat, lijkt mij een herhaling van Groot-Brittannië in de jaren zeventig en Frankrijk in de jaren tachtig. We hebben een internationale wind nodig", vertelde hij vorig jaar tijdens een toespraak ter ere van de publicatie van zijn boek 'Crucible of Resistance: Greece, the Eurozone and the World Economic Crisis'.

Desondanks gaat de komst van Tsakalotos op het toneel niet meteen voor een doorbraak zorgen. Hij is overtuigd voorstander van de harde opstelling van Syriza. Zijn partij vertoont geen Samaras-gedrag, zei hij eerder. "Samaras beloofde dat hij met de trojka zou heronderhandelen, maar voerde alleen de wens van de geldschieters uit. We weten dat onze achterban dat niet zal pikken. Dan gaan we ten onder. En als we ten onder gaan, dan doen we dat vechtend."

Europese regeringsleiders mogen dan verlost zijn van hun plaaggeest Varoufakis, ook met Tsakalotos zal het moeilijk onderhandelen worden. De harde bezuinigingseisen die Brussel stelt, moeten ook van Tsakalotos nog steeds van tafel. Wat dat betreft is de hete Europese aardappel ook voor Tsakalotos moeilijk te slikken. "Onze alternatieven zijn heel redelijk en realistisch. Als Europa zegt 'ga maar weg uit de euro', wat is dat dan voor Europa?"

Euclid Tsakalotos. Beeld AFP
Euclid Tsakalotos.Beeld AFP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden