Houdt Catherine Deneuve van Verhoeven?

’Zwartboek’, de nieuwe oorlogsfilm van Paul Verhoeven, is een van de twintig films die tijdens het 63ste Filmfestival van Venetië (30 augustus t/m 9 september) meedingen naar de Gouden Leeuw. Het is voor het eerst sinds jaren dat een Nederlandse regisseur is doorgedrongen tot de competitie van een van de meest prestigieuze filmfestivals ter wereld.

In festivaldirecteur Marco Müller vond Verhoeven duidelijk een liefhebber van zijn werk. Als directeur van het Filmfestival van Locarno gaf Müller hem al een prijs voor zijn hele oeuvre. Dat was zes jaar geleden, en Verhoeven bedankte toen met de woorden: „Met deze prijs in handen voelt het alsof Europa me terugroept.”

De coproductie tussen Nederland, Engeland en Duitsland waaraan momenteel de laatste hand wordt gelegd, is nu een feit. ’Black Book’, zoals de internationale titel luidt, vertelt het verhaal van Rachel Stein, een jonge Joodse vrouw (gespeeld door Carice van Houten) die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog aansluit bij het Haags verzet. Om zijn zoon te redden haalt de leider van het verzet haar over om een affaire met het hoofd van de ’Sicherheitsdienst’ (SD) te beginnen. Rachel wordt daardoor steeds verder meegezogen in een dodelijk web van dubbelspel en verraad. In de trailer die sinds kort op internet circuleert, ziet het er alvast veelbelovend uit. Carice van Houten in felrode jurk en met blonde krullen, kermend: ’Houdt het dan nooit op!’

Andere hoofdrollen in de film, die geschreven werd door Gerard Soeteman, worden vertolkt door Halina Reijn, Thom Hoffman en de Duitse acteur Sebastian Koch. Een keur aan Nederlandse acteurs voorziet in kleinere rollen: Michiel Huisman, Derek de Lint, Peter Blok, Frank Lammers, Dirk Zeelenberg, Theo Maassen, Hugo Metsers en Johnny de Mol.

San Fu Maltha die met Fu Works optreedt als de Nederlandse producent, noemt de deelname van ’Zwartboek’ aan de competitie ’een stimulans voor de gehele Nederlandse cinema’. En Verhoeven liet in een reactie op het Venetiaanse avontuur al weten: „Ik had me geen mooiere wereldpremière van mijn film kunnen voorstellen.”

Concurrentie in Venetië is er ondertussen ook. De Amerikaanse regisseur Brian De Palma opent het festival met de James Ellroy-verfilming ’The Black Dahlia’. De Franse veteraan Alain Resnais is aanwezig met ’Private Fears in Public Spaces’, naar een toneelstuk van Alan Ayckbourn. De Taiwanese meester Tsai Ming-Liang presenteert zijn nieuwste tragikomedie ’I Don’t Want To Sleep Alone’. Emilio Estevez keert in ’Bobby’ terug naar 6 juni 1968, de dag waarop senator Robert F. Kennedy werd vermoord. En de Britse filmmaker Stephen Frears geeft met ’The Queen’ een inkijkje in het Britse koningshuis, direct na de dood van Diana, met Helen Mirren als Koningin Elizabeth II en Michael Sheen als Tony Blair. Rest de vraag of in Catherine Deneuve ook een liefhebber van Verhoevens werk schuilt. De Franse diva is voorzitter van de jury.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden