Houden van vossen verboden

Van onze parlementsredactie DEN HAAG - Het houden van vossen voor bont wordt verboden. Minister Van Aartsen (landbouw, natuurbeheer en visserij) vindt de gezondheidsproblemen voor de dieren te groot. Nertsen en chincilla's mogen nog wel worden gehouden.

De bewindsman schrijft dat aan de Tweede Kamer. VVD-minister Van Aartsen komt tot zijn besluit op grond van een advies van de gedragsdeskundige professor Wiepkema. De hoogleraar heeft hem ervan weten te overtuigen dat vossen zwaar te lijden hebben onder de kleine kooien waarin ze de hele dag verblijven.

Voor nertsen en chincilla's zijn die problemen minder groot, constateert Wiepkema. Dat heeft Van Aartsen ertoe gebracht het houden van chincilla's nog wel toe te staan, tot uit onderzoek zou blijken dat de dieren wel degelijk onder gevangenschap lijden. Dat onderzoek wordt in de komende vijf jaar gehouden. In die tijd mag het aantal fokkerijen niet worden uitgebreid, heeft de minister beslist . Voor de nertshouderij komen er minimumeisen aan de soort kooi en de grootte ervan.

Volgende maand spreekt de Tweede Kamer met de bewindsman over de pelsdierhouderij. In Nederland worden vooral nertsen gehouden. Vossen en chincilla's worden sporadisch gefokt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden