Houd onze volkssport vrij van antisemitisme

Antisemitische spreekkoren moeten harder worden aangepakt, vindt Ronald Leopold, algemeen directeur van de Anne Frank Stichting. Hij doet enkele voorstellen.

In Groningen vierden fans en spelers van de lokale voetbalclub vorige maand feest na het winnen van de KNVB-beker en zongen massaal 'Wie niet springt die is een Jood'. In Utrecht meldde de politie deze week dat zij de supporters van FC Utrecht niet kan identificeren die 'Joden branden het best' in het stadion zongen. De daders gaan vrijuit. In Amsterdam stuurde de burgemeester bij een thuiswedstrijd van Ajax een bus met Cambuur-supporters terug naar Friesland wegens het aanheffen van antisemitische spreekkoren.

Ook buiten Nederland klinken bij voetbal vaak antisemitische spreekkoren. In Engeland dook onlangs videomateriaal op van supporters die, op weg naar een wedstrijd, zongen I've got foreskin, how about you, fucking jew. In een recente wedstrijd in de Duitse derde Bundesliga hing een spandoek waar de tegenstanders voor 'Joden' en 'Zigeuners' werden uitgescholden. In Zwitserland liepen fans in parade naar een wedstrijd, achter een supporter die zich als orthodoxe Jood had verkleed, met een sjaal van de tegenstander om de nek. Deze 'Jood' werd door zijn mede-fans door de straten 'gejaagd'.

De oogst van de afgelopen paar maanden maakt duidelijk dat de antisemitische spreekkoren binnen het voetbal een omvangrijk en internationaal probleem vormen.

Populair scheldwoord

Al die incidenten zorgen, begrijpelijk, voor ophef. Verwijzing naar de Holocaust is heel kwetsend en pijnlijk voor hen die de gevolgen van deze geschiedenis nog dagelijks ervaren. De incidenten zorgen er voor dat 'Jood' ook steeds vaker negatieve associaties krijgt. In Nederlandse regio's waar veel antipathie tegen Ajax bestaat, blijkt 'Jood' een populair scheldwoord te zijn geworden, vaak gebruikt tegen de politie. Wat het probleem nog vergroot, is dat uit onderzoek in Nederland blijkt dat voetbalgerelateerd antisemitisme ook in het voortgezet onderwijs opduikt.

De aanpak van voetbalgerelateerd antisemitisme verschilt per land. In Engeland wordt het aangepakt met daar geldende speciale voetbalwetten, in Duitsland vaak vanuit bezorgde supportersgroepen en in Nederland wordt de verantwoordelijkheid primair bij de voetbalclubs gelegd. Het laatste levert een lappendeken van initiatieven op. Waar de ene club na voortdurende negatieve aandacht, druk vanuit overheden en steeds hogere KNVB-boetes besluit dat een dure aanpak nodig is, kunnen andere clubs zich permitteren om antisemitische spreekkoren van de eigen aanhang als 'kleinschalig' en 'incidenten' af te doen. Daardoor leidt de Nederlandse aanpak competitiebreed tot onvoldoende resultaten.

Effectieve aanpak

Wat een effectieve aanpak van antisemitisme binnen het voetbal zou kunnen zijn, bespreken vandaag en morgen deskundigen uit Engeland, Duitsland, Nederland en Polen op een door de Anne Frank Stichting georganiseerd congres. Maar een eerste suggestie dringt zich op. De verantwoordelijkheid voor de aanpak voor spreekkoren moet niet langer alleen bij de voetbalclubs liggen. Aan de ene kant zal de overheid clubs en andere betrokkenen meer wettelijke en financiële mogelijkheden moeten geven om tot een afdoende aanpak te komen. Je zou kunnen denken aan het verplicht stellen en mede financieren van systemen die registreren wie er begint met de spreekkoren. Zo kunnen de aanstichters eruit worden gepikt. Anderzijds mag ook worden verwacht dat, als die mogelijkheden er zijn, clubs minder ruimte krijgen van overheid en KNVB om spreekkoren te bagatelliseren. Alleen als alle partijen de handen ineen slaan, is er een kans dat het gif van het antisemitisme volkssport nummer één niet langer zal overschaduwen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden