'Houd GroenLinks buiten de coalitie, omwille van de stabiliteit'

Premier Mark Rutte in debat met de oppositie. Beeld ANP

De verkiezingsuitslag van 15 maart maakt het formeren van een nieuwe regering ingewikkeld, maar tegelijkertijd is het aantal opties zéér beperkt. De VVD, het CDA en D66 zijn min of meer tot elkaar veroordeeld en moeten op zoek naar een vierde of wellicht vijfde partner om een meerderheid te vormen.

Met GroenLinks als vierde partij zou de grens van 75 zetels ruim gepasseerd worden. Dat is belangrijk, aangezien een kabinet met zoveel partijen het niet kan hebben dat één individueel Kamerlid de boel kan traineren door ergens volhardend voor te liggen. Dat numerieke overwicht pleit voor deze combinatie.

Maar de ideologische verschillen tussen grootste partij VVD en GroenLinks zijn gigantisch. Een dergelijk kabinet is gedoemd snel te vallen over een conflict met betrekking tot bijvoorbeeld immigratie of integratie. Middenpartijen CDA en D66 kunnen die kloof nauwelijks overbruggen. Bovendien lijkt de kans klein dat Jesse Klaver na zijn uitgesproken voorkeur voor een links kabinet, nu makkelijk in zee stapt met zowel de VVD als het CDA.

Betere optie

Maar er is een betere optie die GroenLinks buitenspel zet. De stabiele en als betrouwbaar bekend staande ChristenUnie. De partij heeft de afgelopen jaren een relatie opgebouwd met Mark Rutte, en met het CDA zat de CU al eerder in een kabinet. De combinatie met D66 ligt ingewikkelder, maar over zaken als bijvoorbeeld ‘voltooid leven’ hoeven niet per se afspraken te worden gemaakt.

Als deze tijd ergens om vraagt, dan is het stabiliteit. De onvermijdelijke motor van het aanstaande kabinet, bestaande uit VVD, CDA en D66, zou daarom niet alleen de PVV, maar ook het ontwrichtende GroenLinks moeten uitsluiten. Een partij die in ongezond tempo en met het verhogen van de belastingen, de economie en de maatschappij wil ‘vergroenen’. Dat laatste is ook een speerpunt van D66, maar niet door de lasten extreem te verzwaren. Dat is een wens van GroenLinks waar zowel de VVD als het CDA en D66 niet voor te porren zullen zijn. Zij wensen juist lastenverlichting.

Een stabiele, betrouwbare coalitie waarin de onderlinge verschillen niet extreem groot zijn, is gewenst. Weliswaar heeft de combinatie met de ChristenUnie slechts een krappe meerderheid, maar eventueel kan er gedoogsteun worden gezocht bij de SGP. Die zal ondanks de aanwezigheid van D66, gaarne bereid zijn om de invloed te laten gelden. Met de aanwezigheid van het CDA en de CU durven de mannenbroeders dat aan. Ook heeft de ChristenUnie een aantal mensen in huis die geschikt zijn voor een bestuursfunctie. Kamerlid Carola Schouten wordt al getipt als de eerste vrouwelijke minister van financiën.

Alternatief

Ook is er geen enkele morele verplichting om een linkse partij aan boord te halen. Ondanks de forse zetelwinst van GroenLinks, heeft het linkse blok in Nederland bij de verkiezingen als geheel een enorme dreun gekregen. Het is logisch dat links de komende jaren vanuit de oppositie aan een overtuigend en werkzaam alternatief gaat werken.

Daarom een klemmende oproep aan de kern van het aanstaande kabinet: houd naast de PVV ook de groene zeloten van GroenLinks buiten. Stap in zee met een partij die eerder regeringsverantwoordelijkheid heeft gedragen en haalbare, normale ambities heeft. Een stabiel liberaal/christelijk kabinet zal het vertrouwen in de politiek goed doen. Een sterke liberale as in combinatie met de christelijke partners zal bovendien leiden tot broodnodige investering in defensie en in onderwijs.

Een stabiele coalitie van liberalen en christen-democraten: een betere combinatie kan het derde kabinet van Mark Rutte zich niet wensen.

Ewout Klei (politiek historicus) en Rik de Jong (student politicologie)

Lees ook: Een centrum-groen kabinet? Gewoon. Doen. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden