Houd de klimop onder de duim

Klimop in de tuin laten kruipen is erg handig. De tuin oogt altijd groen en onkruidgroei wordt beteugeld. Er is immers geen plaats voor. Als je klimop de baas laat spelen omdat je geen tijd hebt, of je lijf laat tuinieren niet (meer) toe, groeit er op den duur weinig anders meer. Toch heb ik tot tevredenheid stemmende toepassingen van klimop gezien door mensen die hun grond tijdelijk parkeerden onder een fris laagje kruipend groen. Wat grote siergrassen erin, een enorme kei en flink wat bloembollen om het seizoen te duiden: lenteachtige narcissen en boshyacinten en hoge sieruien in juli. Dit zou trouwens ook een goede schaduwtuin kunnen zijn. Zo'n lap grond is het aanzien waard tot de eigenaren tijd en geld hebben om de klimop te vervangen door vaste planten. Ik houd de klimop onder de duim door de ranken regelmatig als tafelversiering te gebruiken: wat potjes blauwe druifjes ertussen, en hier en daar een rijpe narcis doet ouderwetse winterkost extra smaken, helemaal als de tafel met jute wordt gedekt.

De laatste keer dat ik klimop-oogstend door de tuin trok zag ik dat een van mijn favoriete vaste planten, Crambe cordifolia, al heel nadrukkelijk aanwezig was. Op de plekken waar ik hem vorig jaar weggestoken dacht te hebben staken vele penen met roodgekroesde kuifjes uit de grond. De ook wel als 'zeekool' bekende planten hebben enorme knolachtige wortels die diep de grond ingaan. De plant heeft het dus niet snel te droog. Op de kwekerijen komen altijd liefhebbers voor de plant maar een stukje uitvorken is niet eenvoudig. Er blijven veel wortelstukjes achter en die lopen allemaal uit. Crambe heeft groot groen gegolfd blad, de bloemen, als reusachtig gipskruid, bereiken in juni-juli soms een hoogte van twee meter. Een bloeiende plant is een feesttempel voor bijen en vlinders en hij ruikt heerlijk. De enorme vertakte bloemschermen vormen na de bloei groene besjes, dauw- en regendruppels maken er een kristallen struik van. Zo'n ruimte-verslindende plant vergt heel wat mest, en soms slaat de bloei een jaartje over. Ik gebruik hem echter als solitair tussen hulst, lavatera en rozen, en niet als borderplant waar hij bloemloos een kale plek in de beplanting zou veroorzaken.

Toen het deze week ging vriezen, herinnerde ik me de kale crambeneuzen, verstoken van hun beschermende klimopjas. Van vorstschade is eigenlijk nooit sprake, maar ik heb toch wat omgekeerde weckpotten over ze heen gezet. In het tuincentrum staan overigens twee soorten crambe: namelijk de hoge C. cordifolia en de 50 cm hoge C. maritima die groot gegolfd blauw-grijs blad heeft.

Omdat het buitenwerk even stil lag, was er tijd om bollen en knollen op te potten of te verplanten zoals de roodbladige Oxalis triangularis, begonia's en ouderwetse gloxinia's. Voor de hedychiums, een soort siergembers, was het zelfs hoog tijd. De dikke, naar gember geurende wortelstokken lopen vroeg uit en hebben de hele zomer nodig om in de late zomer te kunnen bloeien. Grote knollen heb ik in stukken gesneden en in flinke potten geplant, soms doen de knollen de potten barsten. Ook wordt de plant 1.50 cm hoog met veel blad, een stevige pot is echt nodig. Tot eind mei blijven de potten warm en licht binnenshuis, naarmate er meer blad verschijnt krijgen ze ook meer water. Na de vorst kunnen de planten naar het terras of in de tuin ingegraven, waar vanaf augustus grote tot 30 cm hoge bloemtoortsen verschijnen. De kamperfoelieachtige bloemen ruiken heerlijk en dagen de liefhebbers uit om meer soorten te verzamelen. Er gaat heel wat door je heen als ja na acht maanden zorgen eindelijk de goudgele bloemen met sierlijk gebogen stampers aan de knol heb weten te ontlokken. Ik heb wat met die plant, hoor je soms - vooral mannen - zeggen. Voorlopig is alleen de uit Noord-India afkomstige Hedychium gardnerianum redelijk makkelijk bij bollenhandelaren te krijgen. Van verse gemberknollen uit de supermarkt heb ik mooie bladplanten gekweekt, deze zomer verwacht ik een bloem.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden