'Hou het klein, net als Matisse'

Welk boek of kunstwerk heeft in uw leven iets beslissends teweeggebracht?

Moest u lang nadenken over wat het moest worden?

"Ik moest wel uit heel veel kiezen. Uit boeken vooral. Boeken van vroeger, kinderboeken. Maar het is dus deze van Matisse geworden. Het kunstwerk bestaat uit allemaal uitgeknipte bloemen. Supersimpel, eigenlijk, iedereen had het kunnen doen, maar dit knipselschilderij betekent voor mij meer dan alleen die knipsels. Mijn oma liet me voor eerst kennismaken met Matisse. Zij is zelf schilderes. Bij ons in de familie noemen we haar Mrs. Matisse."

Wat maakt deze Matisse voor u zo bijzonder?

"De eenvoud. En ik vind het ook mooi omdat het flora en fauna is. Er staat ook een parkiet op, zag ik, en een zeemeermin, tenminste, het lijkt op een zeemeermin. Matisse heeft het in de laatste periode van zijn leven gemaakt. Hij zat toen in een rolstoel. Dat beperkte hem, natuurlijk, maar desondanks is dit kunstwerk heel strak en perfectionistisch. Door het heel simpel te houden. De eenvoud van deze Matisse staat voor mij symbool voor de manier waarop ik probeer te acteren. Ik krijg vaak te horen dat ik klein speel, zonder poeha. Dat kan al in één woord zitten. Het woordje 'nee', bijvoorbeeld. Ik kan roepen: 'Nee!!!', heel theatraal, maar ik kan het ook klein houden, het heel kort of zacht uitspreken."

Hebt u nog meer geleerd van de perfectionistische Matisse?

"Dat als je iets doet, dat je het dan goed moet doen. Maar je moet het ook niet overdrijven. Don't force it. Lukt het niet, dan niet. Het is ook maar net hoe je het invult. Het leven is vallen en opstaan. Je moet jezelf dansend door de wereld bewegen. En dat er in deze Matisse van alles zit - kleur, beweging en geluid, zelfs muziek! - staat voor mij voor de gelijkheid van alle mensen, planten en dieren, die in alle kleuren naast elkaar kunnen leven. Maar dit kunstwerk sluit misschien nog wel het meest aan bij mijn levensvisie: dat iedereen het kan maken in het leven."


Deze week Olivia Lonsdale: 'De parkiet en de zeemeermin', Henri Matisse


Actrice Olivia Lonsdale (1994) speelde in de videoclip 'Drank & Drugs' van Lil' Kleine en Ronnie Flex en in de film 'Prins'. Komende woensdag is ze te zien in de tv-film 'Silk Road' (20.30 u., NPO 3).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden