Hou de ontslagbescherming overeind

Het is te hopen dat de Tweede Kamer deze week tot bezinning komt en afziet van het voornemen om nu al de ontslagbescherming van zieke werknemers onderuit te halen. Immers, blijkens onderzoek van onder meer het Hugo Sinzheimer-instituut hebben zowel de kantonrechter als de regionaal directeur arbeidsvoorziening thans te weinig mogelijkheden om zich in een zaak te verdiepen. Dat betekent dat een werknemer op dit moment over te weinig waarborgen beschikt om het tegen mogelijke willekeur van een werkgever op te kunnen nemen.

De aandrift van de Kamer is overigens wel begrijpelijk. Want bij het ontslagrecht gaat het er niet alleen om de zieke werknemer te beschermen. Het gaat ook om de wenselijkheid het huidige systeem zodanig aan te passen dat zowel werkgever als de werknemer een prikkel ondervinden om in geval van langdurige ziekte serieus te werken aan terugkeer in het arbeidsproces.

Het eerste uitgangspunt brengt met zich mee dat er sprake moet zijn van een goed en helder stelsel van rechten en plichten voor zowel werkgever als werknemer. Het amendement van CDA, VVD en D66 biedt daarvoor te weinig uitzicht. Het tweede uitgangspunt heeft hoe dan ook tot gevolg dat de ontslagbescherming gedurende twee jaar in geval van ziekte op de helling moet. Dat kan bijvoorbeeld door met ontslag te dreigen, in de vooronderstelling dat die dreiging een voldoende prikkel oplevert voor de werknemer om zich ook zelf voor terugkeer in te zetten.

Het kabinet besloot vrijdag de oplossing te zoeken in een vergroting van de waarborgen door bij een eventueel ontslag een tweede mening te eisen van de uitvoeringsinstelling, het orgaan dat de ziektewet uitvoert. Of daarmee de positie van de werknemer voldoende is veiliggesteld, is overigens de vraag. Ook een uitvoeringsinstelling is niet per definitie op de hoogte van hoed en rand.

Veel verstandiger zou het zijn als de Kamer de discussie over de ontslagbescherming uitstelde. Daarmee schept zij de mogelijkheid om op niet al te lange termijn het hele onderwerp in de bredere context van de hervorming van de WAO aan de orde te stellen. De commissie-Donner die daarvoor voorstellen ontwikkelde, stelt de bescherming immers ook ter discussie, maar doet dat in een veel breder verband.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden