Hotspot-promotor Fon koopt bedrijf dat van GMail ’harde schijf’ maakt

Fon, dat bedrijven en consumenten wil overhalen hun breedbandverbinding via een wifi-hotspot gratis aan andere beschikbaar te stellen, heeft GSpace overgenomen. Via GSpace kan de opslagruimte bij Googles maildienst GMail worden gebruikt als een soort extra harde schijf op internet.

Van onze redactie economie

Fon gaat GSpace integreren in een nieuw wifi-zendertje, de Fon Liberator, die in februari te koop moet zijn. Daardoor kan bijvoorbeeld een mp3-speler rechtstreeks muziek downloaden van de eigen ’harde schijf’ bij GMail of daarop bewaren. Er hoeft daarvoor dus geen computer meer te worden aangezet.

GMail geeft zijn gebruikers gratis zo'n 2,5 gigabyte aan opslagruimte. Dat is vaak al onnodig veel voor de e-mails die men wil bewaren. Bovendien is het makkelijk om bij GMail meerdere gratis accountants te nemen. Met behulp van GSpace kan men zo verschillende ’harde schijven’ aanmaken: de een voor muziek, een ander voor foto's en weer een derde voor video en dergelijke. Via de Liberator kan men ook foto's rechtstreeks naar de foto-site Flickr sturen en video naar YouTube. En wie een externe harde schijf op de Liberator aansluit, kan die schijf vanaf vakantieadressen benaderen zonder dat de pc thuis hoeft aan te staan.

De samenwerking tussen Fon, GSpace en Google (dat een van de geldschieters van Fon is) illustreert de trend naar het opslaan en verwerken van gegevens op het internet. GSpace is overigens nu al op de pc te gebruiken als een onderdeel van Firefox, de gratis concurrent van Internet Explorer van Microsoft.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden