Hotelketen voor wormen zorgt voor eigen 'mest'

REDACTIE GROEN

En weer is het Amsterdamse hotelaanbod verrijkt. Vanaf vandaag staan er vijf zogenoemde 'wormenhotels' op de bordessen en in de tuinen van Amsterdamse hotels. Daarmee is de opening van de kleinste hotelketen van Nederland een feit.

In de wormenhotels leven wormen die het GFT-afval van vijf Amsterdamse hotels composteren tot voedingrijke aarde. Zo sluiten ze een kringloop op kleine schaal en wordt de bodem gevoed.

Met de plaatsing van wormenhotels bij onder andere Het Amstel en NH Barbizon Palace wordt aandacht gevraagd voor de bodem. "Elke minuut gaan er ruim dertig voetbalvelden aan vruchtbare grond verloren door slecht bodembeheer", zegt initiatiefneemster Lotte Sluiter van FoodGuerrilla.

De Verenigde Naties hebben 2015 uitgeroepen tot International Year of Soils (IYS) om aandacht te vragen voor een betere omgang met de bodem. In de afgelopen veertig jaar is ruim een kwart van alle vruchtbare landbouwgrond in de wereld schade toegebracht. Die ontstaat voor een groot deel doordat boeren hun producten kweken in grootschalige monoculturen. Ze gebruiken overvloedig kunstmest en pesticiden en ploegen veelvuldig en steeds dieper. Zo raakt het bodemleven verstoord, waardoor de bodem niet meer weerbaar is tegen regen en wind, met erosie en onvruchtbaarheid tot gevolg.

"Voor ons komt het wormenhotel precies op tijd", zegt chef-kok Chris Naylor van Restaurant Vermeer, onderdeel van NH Barbizon Palace. "Wij telen onze eigen groente op het dak van het hotel, en dat gebruiken we voor onze diners. We gebruiken daarbij mest van buiten. Maar dat kan natuurlijk ook perfect met wormenmest. Dat wordt gemaakt van ons eigen groenteafval!"

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden