Hotelhuisjes bij de boer

Het groeiende legioen wandelaars duikt ’s avonds niet graag meer in een tentje. Een sportief dagje sluit het liever af met een zachte boxspring onder de vermoeide ledematen.

Logeren bij de boer kon vroeger eigenlijk alleen als je er een in de familie had. Maar tegenwoordig zijn er zoveel mogelijkheden om een nachtje op een erf door te brengen. Hier en daar is de pronkkamer vrijgemaakt voor passanten. Soms is er een tent met het Betere Boerenbed opgezet, waarin je tegen betaling kunnen blijven slapen. Af en toe kun je zelfs pitten in een hooiberg. En de meest succesvolle vondst is natuurlijk de boerencamping, die garant staat voor rust, ruimte en vaak een vers eitje.

Aan de creativiteit om logés te trekken komt maar geen einde. Op het boerenerf in West-Friesland verrijzen nu de eerste exemplaren van een Restinn, een huisje voor twee personen met de uitstraling van een tent maar met het comfort van een hotelkamer. En bij een melkveebedrijf in de Gelderse Vallei staan sinds kort liniehutten die verwijzen naar de roemruchte Grebbelinie maar die duidelijk gerieflijker zijn dan de voormalige bunkers.

Op het erf van de familie Nieuweboer in Aartswoud is de laatste weken hard gewerkt om de vijf Restinns gereed te maken, waarin straks wandelaars en fietsers kunnen overnachten. De boerderij ligt vlak aan de Westfriese Omringdijk. Dat is een 126 kilometer lange ketting die historische steden als Alkmaar, Hoorn, Enkhuizen en Medemblik samen met uitgestrekte agrarische gebieden aaneenrijgt, een provinciaal monument waar de recreant met volle teugen kan genieten van een wandel- of fietstocht.

Volgens plan komen er Restinns (‘hotelhuisjes’) op zes tot acht boerenbedrijven langs de dijk, ongeveer om de twintig kilometer. Dat biedt een mooie gelegenheid aan wandelaars om over de afwisselende dijk te ’hoppen’ en om op een aantrekkelijke manier te overnachten.

Uit onderzoek van onder meer bureau Trendbox blijkt onder meer dat het groeiende legioen van wandelaars de voorkeur geeft aan slaapplaatsen met comfort, luxe en gemak in plaats van aan een tent of een stapelbed, zoals projectleider Herman Schepers van de firma Restinn BV het uitdrukt. „Ze willen een douche en een toilet, een bed met een boxspring, een lekker zitje en een terras voor de deur.”

En zo gaan de Restinns er ook uitzien. In eerste aanleg langs de Westfriese Omringdijk maar als het idee een succes wordt, later misschien ook langs de Lange Afstands Wandelroutes (die met elkaar in Nederland 6000 kilometer tellen) en langs recreatieve fietsroutes.

Restinns zijn vrijstaande huisjes, die vergelijkbaar zijn met een hotelkamer, maar dan midden in de natuur en op het boerenland. De kwaliteit en de faciliteiten komen overeen met die van een driesterrenhotel. De onderkomens liggen in groepjes van vijf tot tien bij elkaar en zijn voorzien van douche en toilet. Bij de boeking is het ontbijt inbegrepen; dat wordt verzorgd door de boer(in). Die houdt de huisjes ook schoon.

Kookfaciliteiten zijn er niet, maar desgewenst kan men een warme maaltijd (‘op bistro-niveau’) laten aanrukken. Koffie en thee kun je zelf bereiden, er is een koelkastje met wijn en andere drankjes en zo nodig krijg je een lunchpakket mee.

De huisjes zijn en blijven eigendom van de firma Restinn, die ook voor de professionele catering en de boekingen zorgt. De boer is verantwoordelijk voor de infrastructuur, zoals de kabels en de paden.

Restinn had eerder met het project willen beginnen, maar ondervond nogal wat vertraging bij gemeentes. Volgens Schepers weten ambtenaren niet altijd hoe ze moeten omgaan met de vergunningen of maken buurtbewoners hun gemeentebestuur schichtig door te roepen dat er straks Polen in de huisjes komen.

Maar Jeannette en Kees Nieuweboer zijn er klaar voor. Zij hebben een groot melkveebedrijf en wilden altijd al een tweede bron van inkomsten. „Geen boerencamping”, zegt de boerin stellig. „Dan heb je de hele week mensen op het erf lopen. Bij deze Restinns komen de wandelaars meestal aan het eind van de middag, ze krijgen hun natje en droogje en ze gaan weer weg.”

„De organisatie neemt ons een hoop werk uit handen en dat is mooi. Wij hebben het al druk genoeg. Een Restinn is best wel luxe, veel luxer dan een Bed & Breakfast: daar krijg je toch vaak het oude bed van oma. Een voordeel van een Restinn is dat ieder z’n eigen privacy heeft: de wandelaars en wij.”

In Woudenberg, in de Gelderse Vallei, heeft de familie Van Ravenhorst zes liniehutten laten bouwen bij hun melkveebedrijf.

Geïnspireerd door een overnachting in een Drentse plaggenhut, bedachten Clara en Kees een accommodatie in de vorm van een bunker, zoals er in het verleden in de Grebbelinie zoveel te vinden waren. Maar dan wel een minihut met meer comfort en sfeer dan in bezettingstijd, eentje waarin je het hele jaar door kunt verblijven.

Met hun idee en met afbeeldingen van oude legerhutten stapte het boerenpaar naar een architect. Het resultaat is sinds september vorig jaar te zien: zes hutten in een aarden wal, met vloerverwarming en een houtkachel voor de koudere periode, en met een vuurkorf om op frisse avonden bij weg te dromen.

De hutten bieden plaatsen aan zes personen, zijn elk voorzien van douche en toilet en beschikken over een keukentje, een knusse zithoek en lekkere bedden. Je kunt je helemaal zelf verzorgen, maar ook maaltijden bestellen bij de boer. Bovendien is er een verblijfsruimte.

De liniehutten roepen associaties op met de hutten uit het Nieuw-Zeelandse Hobbiton, het filmdorp van Frodo en zijn vrienden uit ’Lord of the Rings’.

Liefhebbers van fietsen, kanoën, boerengolf, maar ook van rust hebben de weg naar de liniehutten al gevonden. Zelfs uit Amerika en Frankrijk kreeg Clara van Ravenhorst bezoekers. Meer hutten wil de familie niet: „De kracht van het platteland schuilt toch in de kleinschaligheid”, zegt Clara. Maar ze sluit niet uit dat er elders aan de Grebbelinie of aan een van de waterlinies meer ’bunkerhuisjes’ komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden