Hotelgasten stelen duizenden bijbels en maken er soms geld voor over

Van de bijbels die de Bijbelvereniging heeft verspreid in onder meer hotelkamers, vakantiebungalows en pensions worden er jaarlijks bijna 1200 gestolen. Dat blijkt uit het jaarverslag over 2005 dat de organisatie gisteren uitbracht.

De Bijbelvereniging, voorheen de Nederlandse Gideons, verspreidt sinds 1946 gratis bijbels in hotels, bungalowparken, pensions, ziekenhuizen, schepen en gevangenissen. In totaal liggen er momenteel bijna 160.000 bijbels in ongeveer drieduizend gelegenheden.

Medewerkers van de vereniging moeten de locaties regelmatig controleren omdat er jaarlijks ongeveer 1200 bijbels in onder meer koffers van hotelgasten verdwijnen. „Jaarlijks verspreiden we ongeveer 15.000 bijbels”, aldus een woordvoerder. In 8 procent van de gevallen gaat het om de vervanging van exemplaren die zijn gestolen.”

Of de organisatie echt met de diefstallen van de bijbels in haar maag zit, is echter een tweede. „Het is natuurlijk niet de bedoeling dat mensen ze meenemen, maar als ze dat wel doen, betekent dit dat ze de bijbel willen lezen”, aldus een woordvoerder. „Dat is uiteindelijk toch onze doelstelling, dus we kunnen er niet echt mee zitten. Soms maken personen die een bijbel hebben meegenomen zelfs geld naar ons over voor de aanschaf van een nieuw exemplaar.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden