Hotel in Friesland spoelt wc's met regenwater

“Geld scheelt het ons niet, maar het is meer het idee dat we aan de toekomst werken”, meent Janny Roeper, eigenares van hotel Oostermeer uit het Friese Eastermar.

BIJDRAGE: CHRISTEL PIEPER

Sinds kort heeft het hotel een regenwaterinstallatie die voor de toiletspoelingen zorgt en de wasmachine in het hotel laat draaien. Al met al moet het dit jaar een drinkwaterbesparing van vijfentwintig procent gaan opleveren. “Het regenwater is veel minder hard dan het drinkwater. We besparen niet alleen kostbaar drinkwater, je hebt ook minder schoonmaakmiddelen nodig omdat de kalkaanslag veel minder is.”

Bij weten van de eigenares is er nog geen vergelijkbaar initiatief in Nederland. Toch is het idee niet nieuw. In 1938 heeft de toenmalige eigenaar van het landhuis een grote regenwaterkelder met een leidingensyteem laten aanleggen om daarmee een stromende watervoorziening in zijn huis te hebben. In het kleine dorp hadden ze toen nog nooit van een officiële waterleiding gehoord. Later zijn die oude leidingen allemaal verwijderd, maar is het waterreservoir onder de huidige parkeerplaats intact gebleven.

“Met een moderne hydrofoorinstallatie wordt de druk in de leidingen opgebouwd en kan die oude ruimte weer gebruikt worden”, aldus Janny Roeper.

Het waterreservoir heeft een inhoud van 25 000 liter. Per spoeling van het toilet wordt er acht tot tien liter verbruikt. De opslag lijkt dus voldoende om het negen kamers tellende hotel te voorzien.

De tijd lijkt nog niet rijp om de douches op het systeem aan te sluiten. “Het mag natuurlijk niet gebeuren dat mensen het water kunnen drinken want over de invloed van de zuurtegraad van het water weten we nog niet voldoende. Van het waterleidingbedrijf hebben we nu nog niets gehoord, maar dan zullen ze zeker aan de bel trekken.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden