Hostie

Sylvain Ephimenco (Jorgen Caris)

Iedere religie heeft recht op haar eigen achterlijkheid. En wat dat betreft heeft de katholieke kerk van dit recht ruimschoots gebruik gemaakt in de loop der eeuwen. Hoewel er sinds de inquisitie natuurlijk ook wel verbetering is opgetreden. De tijd dat brandstapels overuren maakten ligt ver achter ons en het huidige roomse obscurantisme is meer in de letter dan in de geest te vinden, getuige de tientallen uitnodigingen die prins carnaval Gijs Vermeulen van dissidente pastoors ontving om als praktiserende homo toch zijn zondagshostie te mogen nuttigen.

Die hosties smaken overigens naar oud papier. Als misdienaar heb ik er wel hele vrachten van stiekem op mijn tong laten smelten. En om die flauwe smaak weg te spoelen was een slok miswijn van pastoor Bertrand altijd welkom.

Met die pastoor kon ik het wel vinden. Aimabele man die niets in kleine jongens zag maar zich vooral door weduwen aangetrokken voelde. Was hij daarin een uitzondering? Feit is wel dat al die duizenden libidineuze paters die in de loop der jaren niet van jongens konden afblijven, duidelijke homoseksuele neigingen hadden. Het is dan een gotspe als je vanuit een kerk die door vooral homo- en pedoseksschandalen aan het wankelen wordt gebracht, een hostie aan die Brabantse prins carnaval weigert.

Dit gezegd hebbende moet ik toegeven dat ik zondag een glimlach niet heb kunnen onderdrukken bij het zien en horen van het homokabaal in de verschrikte Sint Janskathedraal. De fine fleur van de luidruchtige voorhoede der roze driehoekjes had een volkomen risicoloze ochtend gepland. Want je weet natuurlijk dat je in die kerk van alles mag roepen, zingen en zelfs vloeken zonder dat je van de hoogste toren met je hoofd naar beneden wordt gesmeten. Die arme katholieken zijn al zo in het defensief gedrongen dat je bijna met je voeten op het altaar kunt gaan roepen dat Jezus een relnicht was. Niemand, en dus ook niet die hostieloze priester, die je zal durven tegenspreken.

Is dit protest niet een beetje overtrokken en zelfs gratuit? Je kunt ook met een grote bocht om die kathedraal heen lopen, boeddhist worden of een pint in het dorpscafé gaan drinken. Het orthodoxe residu van verouderde denkbeelden uit die kerk kun je toch niet meer omsmelten. Je hebt priesters die homoseksualiteit altijd zondig zullen vinden en imams die deze vorm van liefde meer in het medische woordenboek der grote ziektes rangschikken. Zoals gezegd gun ik iedere religie haar dosis achterlijkheid maar van een niet-confessionele partij valt mij dat tegen.

Wat heeft die geagiteerde Ploumen als PvdA-voorzitter in dat kabaal te zoeken? Die geëmotioneerde mevrouw zou toch beter de verkiezingen kunnen voorbereiden in plaats van een subversieve actie tegen die arme kerkschapen en hun verdwaalde herder te organiseren. De PvdA is toch die partij die keer op keer de lokale moskee opzoekt om zieltjes te winnen? Is het huis van Allah soms homovriendelijker dan de Sint Jan uit Den Bosch? Of nog beter: hebt u ooit gehoord van een PvdA-voorzitter die het vrijdaggebed van PvdA-stemmer El Moumni heeft verstoord?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden