Hostie voor Roger is weinig nieuws

De nieuwe oecumenische lente breekt niet door met de hostie die frère Roger van Taizé in Rome ontving. Hij is namelijk geen calvinist én geen katholiek. Al gaat het gerucht dat hij priester is geworden.

door Lodewijk Dros

'Ik heb niets nieuws gezien'', zegt broeder Emil vanuit het Franse Taizé. Dat de prior van de oecumenische gemeenschap, frère Roger Schutz, de hostie ontving uit handen van kardinaal Ratzinger bij de uitvaart van de paus vond de Taizé-broeder niet bijzonder. ,,Al veertig jaar gaat dat zo.'' En het is al vaker op televisie geweest, zegt hij. ,,In Lissabon, Parijs, Boedapest, Barcelona.''

Waar broeder Emil moeite mee heeft, is het spreken over 'de calvinist Schutz die de eucharistie ontvangt'. ,,Calvinistisch is hij van oorsprong, maar hij heeft dat innerlijk verzoend met de rk traditie zonder te breken met zijn afkomst. De paus heeft dat tijdens een bezoek in 1986 de 'originele weg' van Taizé genoemd.''

Journalist Rex Brico, die een boek over Taizé schreef, zag 'met eigen ogen' hoe de paus bij die gelegenheid aan Schutz de eucharistie uitdeelde.

Brico: ,,Ik schreef erover in het Haarlemse bisdomblad: Quod licet Jovi, non licet bovi. (Ironisch: wat de baas mag, mogen de ondergeschikten nog niet, red.) Bisschop Bomers werd boos en informeerde in Rome. Weet u wat ik als antwoord kreeg? Het mag niet, dus het is niet gebeurd.''

In de Taizé-gemeenschap die jaarlijks vele duizenden jongeren trekt kan iedereen altijd binnen zijn eigen traditie meedoen, zegt broeder Emil. ,,De protestant bij het avondmaal, de rooms-katholiek bij de eucharistie, en geregeld is er ook voor oosters-orthodoxen een eucharistie.

Feitelijk wordt dit keurige onderscheid wel gerespecteerd door de broeders -gereformeerd van huis uit, dan geen eucharistie- maar voor de jongeren in de grote kerk maakt het allemaal weinig uit. Ze lopen zonder onderscheid van confessie naar voren. ,,Ik had pas na een week in de gaten dat er verschil was'', zegt een van hen.

Dat is in de geest van grondlegger Schutz, voor wie, om het met broeder Emil te zeggen, ,,het klassieke schema protestant-katholiek niet opgaat''. Daarom ook is triomfalisme over een 'oecumenische doorbraak' niet gepast, vindt broeder Emil.

Dat laatste vinden sommige trouwe bezoekers van Taizé ook, maar om een andere reden. Het gonst binnen de Bourgondische gemeenschap van de geruchten dat frère Roger onlangs is overgestapt naar de rk kerk, net als zijn vroegere kompaan Max Thurian, en tot priester zou zijn gewijd. De weg naar oecumene ligt in de terugkeer tot de catholica, moet hij gezegd hebben. En Ratzinger die aan een priester de eucharistie uitreikt, dat is écht geen nieuws.

Broeder Emil ontkent dat zijn prior enige rk wijding heeft ondergaan. Brico bevestigt dat. ,,Van een overstap zouden we zeker hebben gehoord.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden