Hostie delen met protestanten is 'kerkelijk misdrijf'

Bisschop Antoon Hurkmans (m) twee jaar geleden tijdens een eucharistieviering in de Sint-Janskathedraal in Den Bosch. Beeld ANP
Bisschop Antoon Hurkmans (m) twee jaar geleden tijdens een eucharistieviering in de Sint-Janskathedraal in Den Bosch.Beeld ANP

De rooms-katholieke parochie van het Brabantse dorp Lierop mocht vorige week geen viering houden met een protestantse gemeente omdat het brood en de wijn ook met protestanten gedeeld zou worden. Dat wordt ook in Lierop niet toegestaan, meldt het bisdom Den Bosch.

De parochie ontving twee weken geleden een brief waarin het bisdom dreigde met kerkelijke sancties als de gezamenlijke viering zou doorgaan. Het bisdom sprak naar verluidt van een 'kerkelijk misdrijf'.

'Om sancties tegen onze pastoor te voorkomen, geven wij gehoor aan deze oproep van het bisdom', meldde de parochie op haar website.

Ze blies de samenkomst af, naar eigen zeggen 'met schaamte naar de protestantse gemeente en onze parochianen'. Het parochiebestuur verweet het bisdom dat het 'genadeloos het volgen van regels oplegt aan mensen van goede wil'. Met de gezamenlijke viering leken de kerken vooruit te lopen op de mogelijke sluiting van de parochie. Volgens het bisdom is er van sluiting nu nog geen sprake.

Kerkelijk standpunt
In een brief gericht aan de parochianen van Lierop en het nabijgelegen Someren wijst het bisdom op het officiële kerkelijke standpunt: bij de rooms-katholieke eucharistie verandert het brood en de wijn letterlijk in het lichaam van Christus - niet slechts symbolisch, zoals protestanten geloven.

'De bisschop heeft te waken over het katholieke geloof', schrijft het bisdom, 'en ervoor te zorgen dat de parochies in zijn bisdom katholiek blijven in eenheid met heel de wereldkerk. Alleen zo kunnen ons geloof en de kerk betekenis houden voor de mensen en voor hun geluk.'

De parochie was ongetwijfeld op de hoogte van dat standpunt, maar leek haar eigen koers te willen varen. Pastoor Jan Zwirs wil niet reageren op de bisdomsbrief, meldt het Eindhovens Dagblad.

Ook ziekendienst verboden
Een paar weken geleden verbood bisschop Antoon Hurkmans ook een oecumenische viering tijdens een ziekentriduüm, een meerdaags evenement waarbij onder meer langdurig zieken en gehandicapten in het zonnetje gezet worden.

Het bisdom Den Bosch was de afgelopen maanden meermaals in het nieuws omdat het 'rebelse' pastoors en parochies op de vingers tikte. Zo probeerde hulpbisschop Rob Mutsaerts, die als conservatief bekend staat, een einde te maken aan de eigenzinnigheid in de Bossche San Salvator-parochie.

Een priester die samenwoonde met zijn vriendin kreeg in februari te horen dat hij haar moest verlaten of zijn ambt moest neerleggen. Hij koos voor dat laatste.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden