Hospice-debat over grote dilemma’s

Met een debat over menswaardig sterven en hoe ver te gaan in de zorg voor een patiënt, vierden stichting Hospice Utrecht en Stichting Thuissterven gisteren in een bomvolle Geertekerk in Utrecht hun twintigjarig bestaan.

Ieder jaar bezoeken vierduizend mensen een hospice voor palliatieve zorg (zorg voor ongeneeslijk zieke mensen) om er te sterven. Dat aantal neemt jaarlijks toe.

Volgens Rob Bruntink, vrijwilliger bij het hospice in Gorkum, moet een vrijwilliger kunnen luisteren, samenwerken, geduldig zijn en goed kunnen tillen. Waar ligt zijn emotionele grens? Bruntink; „Het is niet leuk om naast iemand te zitten, die ligt te braken.”

Volgens Cornelie van Well, humanistisch raadsvrouw willen patiënten vaak hun geheimen en verdriet kwijt. Dat zorgt soms voor grote dilemma’s. Van Well: „Wat doe je als een bewoner zegt, ’ik wil toch mijn zoon nog een keer zien.’ Moet ik hem dan gaan zoeken of niet?”

Het publiek wil weten hoe deskundige Tineke Huizinga, Kamerlid voor de ChristenUnie, over euthanasie denkt. Huizinga: „Je hebt het leven gekregen, dat is een gave. En als je aan euthanasie begint, waar is het einde, waar ligt de grens?” De politica, fervent voorstander van meer geld voor de palliatieve zorg, zag ooit een documentaire over een arts die euthanasie pleegde op patiënten. Ze was onder de indruk van zijn integriteit. Toch blijft ze huiverig: „Ik ben bang dat het te gemakkelijk wordt. Ik beschuldig niemand maar ik ben er bang voor.”

Van Well reageert fel. „Ik heb het idee dat Huizinga denkt dat je maar een telefoontje hoeft te plegen en je krijgt euthanasie.” Een vrouw uit het publiek wil de ’grote zorg’ benadrukken die bij het verlenen van levensbeëindigende hulp wordt gegeven. „Mensen willen die ontluistering van hun lichaam niet. Een verklaring op hun nachtkastje geeft ze rust.”

„In Nederland zijn we op een rare manier begonnen, door eerst euthanasie te regelen en daarna de palliatieve zorg. In de rest van de wereld gaat dat andersom”, zegt Carlo Leget, docent medische ethiek aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Een dag als vandaag doet je weer eens beseffen hoe het leven in elkaar zit, zegt de gepensioneerde huisarts en hospice-vrijwilliger Daniëls. „Het leven bestaat niet alleen uit geld verdienen en economie. Het gaat ook om nadenken over leven, dood en lijden. En hoe je omgaat met je vrouw en kinderen en welke voldoening je aan al dat denken ontleent.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden