Hormoonkuur stimuleert borstkanker

Vrouwen van middelbare leeftijd gebruiken steeds vaker hormoonpreparaten om de lichamelijke gevolgen van de overgang te verlichten. Maar daarbij lopen ze een aanzienlijke kans op borstkanker, die volgens recent inzicht kan oplopen tot 40 procent.

Onder redactie van Joep Engels

Veel vrouwen in de overgang slikken hormonen. Om opvliegers te voorkomen, maar ook om botontkalking en de kans op hart- en vaatziekten te minimaliseren. Deze week meldde het College voor Zorgverzekeringen dat het gebruik van preparaten met twee hormonen tussen 1994 en 1997 is gestegen met 50 procent. Uitgerekend deze dubbele preparaten geven een grote kans op borstkanker, schrijven artsen deze week in het Journal of the American Medical Association.

Tussen 1980 en 1995 deden ze een onderzoek onder ruim 46000 vrouwen, die bij aanvang gemiddeld 58 jaar oud waren. Ze registreerden of de vrouwen hormonen gebruikten, hoe lang ze dat deden, en welke soort ze namen: alleen oestrogenen of een combinatie van oestrogenen en progesteron.

Uiteindelijk kregen 2082 vrouwen borstkanker. Oestrogenen verhoogden de kans hierop met 20 procent. Vrouwen die twee hormonen gebruikten, liepen 40 procent meer risico. Die verhoogde kans was al uit een eerder onderzoek gebleken, maar toen was niet gekeken naar het soort hormoon.

De verhogingen traden alleen op bij slanke vrouwen. Niet bij dikkere, waarschijnlijk doordat die van nature al veel oestrogenen in hun bloed hebben. Vetweefsel stimuleert de vorming van oestrogeen, waardoor dikke vrouwen standaard de maximale schade hiervan ondervinden.

Het risico gold alleen voor vrouwen die recent hormonen hadden gebruikt. Hoe langer zij dat hadden gedaan, des te hoger het risico. Stopten zij met de therapie, dan daalde het risico vrij snel. Vrouwen kunnen er volgens de medici beter zo laat mogelijk mee beginnen, ook al omdat de kans op gebroken heupen en hart- en vaatziekten pas tien jaar na de menopauze stijgt.

In een commentaar laken enkele artsen de toenemende neiging om tijdens de menopauze naar hormonen te grijpen. ,,Het wijdverbreide geloof dat veroudering standaard een medische bijsturing vergt, heeft er helaas toe geleid dat diëten en leefpatronen verwaarloosd worden als eerste middel om gezond oud te worden.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden