Horecava

Weens koffiezetten

Nieuwe frituursels

Vol verwachting gingen we de nieuwe Boeuf-bourgignonkroket van Kwekkeboom proeven. 'De scheut volle, rode wijn uit een goed jaar' was niet het eerste wat we proefden, maar dat hoort ook niet in een lekkere kroket en lekker was hij. Overigens geldt ook in dit geval dat er niets nieuws onder de zon is, want in de tijd dat de kokende mens nog aan restverwerking deed, was men zeer bedreven in het maken van kroketten en/of bitterballen van de meest uiteenlopende kliekjes. Denk bijvoorbeeld ook aan de nassibal. De 'verrassende snack' van de firma Cold Food, 'Rijk's oriëntal taste Nasi Yammi' vonden we een minder geslaagde variatie op het kroketten-, bitterballen- en flappenthema. Geef ons maar de ouderwetse kaaskroket die dit bedrijf levert.

Brood uit de vriezer

Delifrance staat op de beurs met een nieuw soort kant-en-klaar brood uit de vriezer: geen oven nodig, alleen ontdooien. Voorgebakken brood dat thuis in de oven afgebakken moet worden, moet eigenlijk zo snel mogelijk geconsumeerd worden omdat het snel oudbakken en taai wordt. Het wonder van het alleen-ontdooien-brood is dat het na het ontdooien de eerste uren alleen maar steeds knapperiger wordt. Ideaal dus voor mensen die geen bezwaar hebben tegen 'fabrieksbrood' en voor de uitsluitend-magnetronkok. Die kan ook zijn voordeel doen met Red-Oaksfarmproducten: vacuümverpakt, voorgegaard rundvlees in diverse uitvoeringen, onder meer Grandmother's pot roast, beef sirloin tri-tip en BBQ beef ribs. Red-Oaksfarm is oorspronkelijk een Amerikaans bedrijf, maar omdat geen Amerikaans rundvlees mag worden ingevoerd, gebruikt de Nederlandse vestiging Nederlandse koeien. Maar geen Nederlandse recepten. Geen nood, Grandmother's pot roast heeft veel weg van ons ouderwetse draadjesvlees. De magnetronkok heeft maar 2-3 minuten nodig om deze malse, sappige lapjes op tafel te zetten. De gebraden rosbief is zelfs nog een beetje rosé en de smaak is niet onaangenaam, alleen het mondgevoel, dat doet toch eigenlijk meer aan de sudderlapjes denken.

Blauwe wijn

Omdat veel bedrijven blauw in hun logo hebben en omdat veel bedrijven feestjes geven, maakt Delimas een blauwgekleurde mousserende wijn met perziksmaak, want dat staat leuk. 'Blù di Blù. Wereldprimeur'. Eerlijk gezegd vond ik de dropwodka die dit bedrijf al enige jaren op de markt brengt veel lekkerder, maar ik was dan ook snipverkouden.

Gehaktkruimels en energieworstjes

Onze eerste reactie op de kant-en-klare gehaktkruimels in zes variëteiten van de firma Boltjes was een beetje lacherig. Weer zoiets als de kant-en-klaar uitgebakken spekjes die sinds enige tijd te koop zijn. Deze gehaktkruimels blijken echter een uitkomst in de keukens van grote instellingen, in het kader van de nieuwe voorschriften voor de verwerking van rauw vlees.

De ultieme opkikker levert de firma Vinilux uit Maasbracht: Dynameat, een 'energy-salami' van 50gram bestaande uit 98procent vlees, met guarana, ginseng en taurine. 'Deze nieuwe energy-snack is eenvoudigweg het nieuwe energy-prolduct voor de presterende jeugd tussen 8 en 88 jaar!' jubelt de fabrikant van deze niet onsmakelijke, hoewel flink zoute, lange, dunne worstjes.

Scherpe messen

Sabatier biedt een oplossing voor het gekift over messen die al of niet in de afwasmachine mogen. 'Design koksmessen met ergonomisch gevormde heften van POM' (een enigszins veerkrachtige kunststof). Ze zijn ook nog goedkoper, werd ons door een medewerker van Sabatier gemeld, die er overigens direct bij vertelde dat hij zelf absoluut de voorkeur gaf aan de 'gewone' sabatiers.

Blussend balletje

Geheel nieuw op de Horecava is een balletje dat je, als de vlam in een pan met vet is geslagen in die pan moet gooien. Het balletje smelt, heeft een chemische stof in zich waardoor de olie verzeept, zodat zich een schuimlaag vormt, waardoor de vlammen gedoofd worden. De olie is daarna niet meer bruikbaar. En waar lag dat balletje ook weer! Wij blijven dus gewoon de grote deksel klaarleggen die in geval van vlam in de pan op de pan wordt gelegd, zodat het vuur geen zuurstof meer krijgt en dooft. Een kwestie van seconden. Geen centje pijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden