CoronaHorecasluiting

Horecasluiting rampzalig voor eigenaren én klanten

Een rij voor coffeeshop Bulwackie in Amsterdam. Klanten halen gauw nog wiet voor de deuren drie wekend dichtgaan. Beeld AP
Een rij voor coffeeshop Bulwackie in Amsterdam. Klanten halen gauw nog wiet voor de deuren drie wekend dichtgaan.Beeld AP

Horecazaken en -klanten reageren onthutst op het besluit van het kabinet om cafés te sluiten. “Economisch gezien is dit een ramp.”

De drie eigenaren van Café ’t Monumentje in Amsterdam drinken nog maar een glas bier. “We zijn in treurnis bij elkaar gekomen”, zegt Harry Langeveld half grappend. “Economisch gezien is dit rigoureuze besluit een ramp”, zegt hij over het kabinetsbesluit om alle cafés verplicht te laten sluiten.

“We zijn een goedlopend café, maar nu lopen we drie weken lang inkomsten mis. En zaken als de lonen, huur en belasting moeten natuurlijk gewoon worden doorbetaald. Met spanning kijk ik uit naar wat er morgen gezegd zal worden over compensaties of leningen.”

Op een blocnote maakt het drietal een lijst van achterstalling onderhoud. “Voor het eerst in 33 jaar zijn we langer dan twee dagen dicht. Nu kunnen we klussen, dat is een plus. Want we zijn open van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Maar verder duiken we in een diep, zwart zwembad. En hoe moet het met onze stamgasten? Dat zijn veelal eenzame oudere mensen. Hoe kunnen we nu in de gaten houden of zij hulp nodig hebben?”

Schuin tegenover het café staat een ellenlange rij. Net als bij veel coffeeshops elders in het land stroomden de klanten toe bij Spirit. Na het kabinetsbesluit sloegen wiet- en hasjhamsteraars toe bij coffeeshops in onder meer de hoofdstad, Utrecht, Haarlem en Leiden.

Turkay Yilmaz is vaste klant van Spirit. “Ik snap niet dat alle cafés drie weken lang dicht moeten. Waarom zo lang? Ik ga maar thuis zitten nu. Met mijn voorraad houd ik het drie dagen vol, vrees ik, ik had niet genoeg geld om meer te kopen. Maar ik heb nog geluk: toen de coffeeshop om zes uur dicht moest, stonden er nog een heleboel mensen buiten. Die hebben niks kunnen kopen.”

Lees ook:

Het openbare leven valt nu echt stil. ‘Nederlanders, let een beetje op elkaar’

De coronacrisis vraagt het uiterste van de Nederlandse bevolking. Nu gaan scholen en de horeca dicht. En de kans is groot dat nog meer ingrijpende maatregelen zullen volgen.

Scholen, kinderopvang en horeca drie weken dicht, kabinet onderzoekt hulp zelfstandigen

Alle scholen gaan dicht in de strijd tegen de corona-epidemie. Het kabinet heeft dat besloten na een overleg met onderwijsorganisaties, meldt minister Slob.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden