Horecabranche groeide groot in vijftig jaar tijd

De horecabranche is de afgelopen vijftig jaar geëxplodeerd. Dat blijkt uit cijfers van Foodstep, die onderzoek deed vanwege het vijftigjarig jubileum van horecabeurs Horecava.

Sinds de Horecava in 1957 het levenslicht zag, is er veel veranderd. Nederland telde eind jaren vijftig 31360 horecagelegenheden met 41000 werknemers en een omzet van 450 miljoen euro. In 2004 boekten ruim 42000 bedrijven een omzet van 12,7 miljard euro. Ongeveer 320000 mensen hebben nu een baan in de horeca.

Dankzij de uitbreiding van hetsnelwegennet kwam begin jaren zeventig het fenomeen wegrestaurant op. Dat aantal groeide uit tot 105 vestigingen. Fastfood-ketens McDonald's en Burger King kregen in de jaren tachtig voet aan de grond. Inmiddels zijn er driehonderd.

Door de toegenomen concurrentie vanuit de stad is het aantal kleine pensions verminderd. Ook de dorpscafés raken zij steeds meer in de verdrukking.

De laatste paar jaar stagneert de horecagroei. “Dat komt vooral door het wegblijven van toeristen en de economische recessie“, zegt Jeu Claes, directeur van Koninklijk Horeca Nederland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden