Horeca steunt aanpakken schenkgrage kroegbazen

De horecabranche steunt het plan van burgemeester Wolfsen van Utrecht om cafés te sluiten waar stelselmatig te veel alcohol wordt geschonken.

Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland is het met Wolfsen eens dat ’bedrijven die willens en wetens mensen te veel laten drinken’ hun vergunning kunnen kwijtraken. Het geweld tijdens het uitgaan nam afgelopen jaar toe in de stad. Alcohol speelt daarbij steevast een rol.

De burgemeester wil in eerste instantie overleggen met horecaondernemers om minder drank te schenken, maar houdt de mogelijkheid van hardere maatregelen nadrukkelijk open. „Als bij herhaling mensen laveloos uit een en dezelfde kroeg komen en bij geweld betrokken zijn, dan ga ik ertegen optreden”, aldus Wolfsen gisteren op een persconferentie in Utrecht.

In de Drank- en Horecawet is vastgelegd dat horecabedrijven moeten voldoen aan ’eisen van sociale hygiëne’. Ondernemers zijn verantwoordelijk voor het drankgebruik van bezoekers, maar hebben tot nu toe weinig te duchten. Normaal gesproken houdt de Voedsel- en warenautoriteit toezicht op naleving van de Drank- en Horecawet. Utrecht kan echter, als onderdeel van een proef waaraan vijftien gemeenten meedoen, zelf optreden tegen onwillige kroegbazen.

Politiechef Johan van Renswoude noemt het ’soms schokkend om te zien hoe jonge mensen ladderzat uit de kroeg komen’. Veel gevallen van geweld tijdens het uitgaan worden overigens opgelost dankzij cameratoezicht in de binnenstad en ook doordat slachtoffers de dader meestal herkennen.

In de campagne voor het burgemeesterschap heeft Wolfsen zich sterk gemaakt voor het vergroten van de veiligheid in Utrecht. Samen met politie en justitie wil hij de criminaliteit dit jaar met 10 procent terugbrengen ten opzichte van 2006. Burgers moeten daarin een grotere rol gaan spelen. Volgens onderzoek wordt van de negen incidenten die burgers zelf zien er maar één bij de politie gemeld.

De gemeenteraad van Utrecht heeft ingestemd met Wolfsens plan om voor elke wijk bijeenkomsten met bewoners te organiseren. Zij mogen aangeven wat de politie in hun buurt zou moeten doen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden