Horeca en rokers hebben kansen verspeeld op een beperkt rookverbod

De kleine cafe's hebben de asbakken weer op tafel gezet. Beeld ANP
De kleine cafe's hebben de asbakken weer op tafel gezet.Beeld ANP

Oude tijden herleven in de Tweede Kamer. Het vierde kabinet-Balkenende, van CDA, PvdA en ChristenUnie, kondigde voor de hele horeca een verbod op roken af. Alleen in afgesloten ruimtes mochten gasten nog een sigaret opsteken.

Vijf jaar en vele rechtszaken verder vormen die drie partijen in de Tweede Kamer op initiatief van de ChristenUnie opnieuw een coalitie tegen het roken. Samen met een paar andere partijen vragen ze het kabinet het rookverbod voor alle horeca te herstellen. Aan de uitzondering voor kleine cafés moet wat hen betreft een einde komen. Want als een uitzondering niet werkt, dan moet je die fout corrigeren, motiveert ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber deze nieuwste stap in het al jaren zwalkende beleid.

Of dit dan ook de laatste zet wordt, valt te bezien. De VVD is altijd tegen een rookverbod in de horeca geweest. De liberalen staan anders dan in 2008 niet aan de zijlijn, ze vormen nu met de PvdA het tweede kabinet-Rutte. En de PvdA-fractie in het parlement mag het rookverbod dan wel steunen, staatssecretaris Martin van Rijn, ook PvdA, voelt er weinig voor het beleid nu wéér te veranderen. Het is dus de vraag of het kabinet de motie van de Kamer wel wil uitvoeren.

Rookverbod negeren
De praktijk bewijst echter dat het kabinet de wens van de Kamer moet volgen. Van Rijn verwacht vooralsnog dat betere controle gaat werken. Maar dat is hopen tegen beter weten in. De cijfers die de Nieuwe Voedsel- en Warenautoriteit eind vorig jaar presenteerde, wijzen uit dat grotere cafés het rookverbod op ruime schaal aan hun laars lappen. In vier op de tien kroegen kunnen rokers ongehinderd een sigaret opsteken. Ook in vier van de tien discotheken wordt ze geen strobreed in de weg gelegd.

Dat zijn geen geringe aantallen. Zij duiden erop dat roken in het uitgaansleven weer heel gewoon is geworden, ook voor nieuwe generaties jongeren. Toen minister Edith Schippers (VVD) in 2010 roken in kleine cafés weer mogelijk maakte, kondigde ze meteen aan dat ze intensief ging handhaven. Ook later zijn strengere controles beloofd, maar niet gekomen. Tegen deze massale ontduiking is trouwens geen kruid gewassen en de controles worden bemoeilijkt doordat de overheid een onderscheid maakt tussen kleine en grote zaken.

Maar uiteindelijk is gebrekkige handhaving niet de werkelijke reden dat er nu toch een totaal rookverbod moet komen. De cafés met personeel hebben lak aan de wet, en rokers zelf hebben dat net zo goed. Dat is het echte probleem.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden