Hordenlopers zorgen voor unieke dubbelslag

Een unieke dubbelslag uit onverwachte hoek. Nooit eerder wonnen twee Nederlanders op een EK of WK indooratletiek op één discipline goud en zilver. Tot Gregory Sedoc en Marcel van der Westen tot hun eigen ongeloof op de 60 meter horden de macht grepen.

Een voor Nederland desastreus begonnen openingsdag in Birmingham kreeg daarmee een enerverende wending. Want meerkampster Karin Ruckstuhl won op de vijfkamp ook nog brons in een Nederlands record van 4801 punten.

Voor Ruckstuhl was het achter de Zweedse Klüft en de Britse Sotherton haar derde internationale medaille. Sedoc en Van der Westen moeten nog wennen aan winnen.

Eenmaal eerder beklommen twee Nederlanders samen het erepodium. Maar dat was in een bloeiperiode, waarin Nederland bovendien een eigen atletiekhal had. Emiel Mellaard werd in 1989 in Den Haag Europees kampioen verspringen, met Frans Maas (brons) in zijn spoor.

Het contrast met destijds was gisteren groot. Mellaard en Maas hadden op Europees niveau een dusdanige reputatie dat zij als favorieten druk voelden. Sedoc en Van der Westen waren naar Birmingham gekomen om eindelijk eens de finale te halen. Van een medaille konden ze slechts dromen.

Vandaar dat ze na de spannende eindstrijd keken alsof ze wakker waren geschrokken. Daarbij was de vraag niet eens of een van beiden hád gewonnen, maar wie. Sedoc opende met zijn handelsmerk, een bliksemstart, maar leek dat voordeel, zoals vaker, op de finishlijn uit handen te hebben gegeven. Dat was schijn. Toen de verwarring was geweken stond Nederlands kampioen Sedoc met een persoonlijk record van 7,63 op de eerste plaats, op éénhonderdste gevolgd door voormalig teamgenoot Van der Westen.

De loopbanen van de twee liepen lang synchroon, waarbij moet worden aangetekend dat Sedoc (25) als natuurlijk talent altijd iets verder was dan laatbloeier Van der Westen (29). Zo won de laatste nooit eerder een internationale prijs, terwijl Sedoc in 2003 brons veroverde op de 110 horden bij de EK onder 23 jaar.

Beiden komen uit de school van trainster Ineke Bonsen, die het grote maar lastige talent Robin Korving in 1998 op de 110 horden naar Europees brons leidde. Korving gold als het grote voorbeeld, maar raakte door blessures in de versukkeling.

Rond Bonsen vormde zich een groep talenten van wie Sedoc en Van der Westen de belangrijkste exponenten waren. Dit seizoen stonden ze voor een belangrijke keuze. Bonsen had geen vertrouwen meer in hen en stopte.

De wegen scheidden, om gisteren weer samen te komen. Sedoc zocht zijn heil bij de Duitser Uli Knapp. Van der Westen ging naar België. Daar vond hij onderdak bij Lieve van Mechelen en Wim Vandeven, de trainsters van Europees hoogspringkampioen Tia Hellebaut.

Niet voor het eerst had verandering van omgeving en werkwijze onvermoed succes tot gevolg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden