Hordenloopster Marjan Olyslager: 'Jonge talenten vinden de hekken eng'

Nadine Visser op weg naar haar winnende tijd op de 100 meter horden. Naast haar Anouk Vetter, eveneens een meerkampster. Beeld Olaf Kraak
Nadine Visser op weg naar haar winnende tijd op de 100 meter horden. Naast haar Anouk Vetter, eveneens een meerkampster.Beeld Olaf Kraak

Voormalig hordenloopster Marjan Olyslager hoopt dat haar stokoude record snel verbroken wordt. Én dat haar discipline meer aandacht krijgt.

Marjan Olyslager staat langs de baan tijdens de wedstrijden om de Ter Specke Bokaal in Lisse. Aan de lange zijde bij het hordenlopen, waar anders. De houdster van het Nederlands record op de 100 meter heeft na 28 jaar nog steeds geen opvolgster. Haar stokoude 12.77 uit 1989 is nog altijd de snelste tijd ooit.

Twee uitblinkers op het onderdeel, specialiste Sharona Bakker en zevenkampster Nadine Visser, willen het record dit jaar aanvallen.

Ondergeschoven kindje

Olyslager hoopt dat het er eindelijk eens van komt op de discipline die ze het ondergeschoven kindje van de atletiek noemt. Talenten kiezen volgens de 55-jarige oud loopster niet zo snel voor horden. "Je ziet de hekken vaak wel staan bij verenigingen, maar veel kinderen vinden ze eng. Je kunt vallen en je serieus pijn doen, net als bij polsstokhoogspringen. Als dat een keer gebeurt, haak je toch sneller af."

De vijver van talenten is klein, er zijn weinig specialistische trainers en de trainingen worden niet overal met genoeg speelsheid en enthousiasme gegeven. Dat vindt Olyslager jammer. Zelf komt ze als trainster regelmatig met andere coaches bijeen om te kijken hoe ze het onderdeel waar ze zo aan verknocht is een positieve impuls kan geven.

Voor Olyslager is er niets mooiers dan de sprint over de hekken. "Je moet explosief en snel zijn, maar ook technische skills hebben. En gevoel voor ritme, want jouw snelheid moet wel precies in de vakjes tussen die hordes blijven passen."

Liefde voor hordenlopen

Nadine Visser is een van de Nederlandse topatletes die haar liefde voor het onderdeel deelt. De 22-jarige zevenkampster uit Hoogkarspel kwam vorige maand in de Verenigde Staten met 12,87 al heel dicht bij het Nederlandse record. Met die tijd liep ze ook ruim onder de WK- limiet, die op 12,98 staat. Sharona Bakker (27) had zich al nipt geplaatst voor de mondiale titelstrijd in Londen met een tijd van 12,97.

Maar het is de vraag of de twee straks concurrenten van elkaar worden in Londen. Visser staat, net als Dafne Schippers twee jaar geleden, voor de keuze om het meerkampen te laten schieten, om zich te specialiseren op één onderdeel omdat ze dan meer kans zou hebben op eremetaal. Schippers koos met groot succes voor de sprint, met de wereldtitel op de 200 meter, WK-zilver op de 100 en olympisch zilver op de 200 als resultaat.

Visser krijgt vaak het advies om dat voorbeeld te volgen. Maar ze houdt van de meerkamp, waaraan ze tijdens de mondiale titelstrijd mee wil doen. "Zeven onderdelen over twee dagen, ik vind het zo gaaf. Het is heel anders dan zo'n sprint, maar ik vind de afwisseling heel leuk", zegt Visser nadat ze in 13,09 naar de winst is gelopen op de 100 meter horden in Lisse. Bakker verpestte zaterdag haar start, waardoor ze geen bedreiging vormde voor Visser.

Maar Vissers liefde voor de sprint over de 84 centimeter hoge hekken zit ook diep. Angst heeft ze nooit gekend voor het onderdeel. "Ik wil elke horde keihard aanvallen. Ik ben niet bang om hem te raken, ik wil er doorheen." Het resultaat van die drive is te zien aan haar blauwe knieën, waar alle hordenlopers aan te herkennen zijn. Door de harde tikken tegen de plaat zitten er permanent schrammen en bulten op het gewricht.

Uitdagender

Maar wat Olyslager betreft mag de sport voor vrouwen wel iets uitdagender worden. De hekken waar ze overheen moeten zijn 84 centimeter, een groot verschil met de 1,07 meter voor de mannen. De discipline zou volgens de oud kampioene een stuk spannender worden als vrouwen ook hoger moeten springen. "Er wordt al lang voor gepleit, maar het door mannen gedomineerde IAAF (de internationale atletiekfederatie, red.) maakt die keuze niet. Het duurde ook jaren voordat vrouwen eindelijk een marathon mochten lopen."

Ze hoopt dat haar discipline ooit serieuzer wordt genomen. Maar eerst wil ze zien dat er een nieuwe generatie opstaat die 28 jaar na haar nationale record een nieuw voorbeeld kan zijn voor jonge talenten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden