Hopen op koninklijke gekke bek voor de perfecte selfie

REPORTAGE | Volop persoonlijk contact tijdens bezoek Oranjes aan Zwolle

Het zou kouder worden dan ooit. Maar de hagel bleef uit en Willem-Alexander en zijn gevolg dansten zich warm in Zwolle.

Om half acht in de ochtend is er nog geen oranje te zien. Wel blauw. Politieagent Jan Rinsen (58) is speciaal uit Zeeland gekomen. Koningsdag is voor hem geen vrije dag. In uniform staat hij al gereed langs de route die de koninklijke gasten straks zullen afleggen. "Maar dat doe ik graag hoor, voor Máxima." Nee, niet alleen omdat ze zo'n mooie vrouw is. "Ze is ook een leuke vrouw. Hoe ze Willem-Alexander, die toch altijd een beetje strak was, losser heeft gekregen. Mooi vind ik dat. Ik hoop alleen dat ze niet verregenen."

Een paar uur later blijkt het met de neerslag nogal mee te vallen. Het is koud, maar van de voorspelde sneeuw-, hagel- en regenbuien geen spoor. Tien minuten voordat de bus met aan boord de koninklijke familie aankomt, laten zelfs enkele zonnestralen zich voorzichtig zien.

Burgemeester Henk Jan Meijer van Zwolle veegt op dat moment nog een laatste keer zijn pak schoon en stelt zich met Commissaris van de koning, Ank Bijleveld-Schouten, op bij de Nieuwe Havenbrug. Hier beginnen koning Willem-Alexander en zijn gezelschap hun tocht door de binnenstad van Zwolle.

Aan de andere kant van de gracht staan de tweelingzussen Anneleen en Carolien van der Leen (18) en hun nichtje Maaike Ruiter (14) in spanning te wachten. Ze zijn naar Zwolle gekomen 'om de perfecte selfie te maken'. "Het liefst met de koning. En dan niet zo'n standaardfoto. Het zou leuk zijn als hij een gekke bek trekt, dat deed prins Maurits twee jaar geleden in Amstelveen ook." Al jaren reizen ze de Oranjes achterna op de nationale feestdag. "Wat er zo leuk aan is? De sfeer, dat je gezellig een praatje maakt met onbekenden." En de koning natuurlijk. "Het is de enige dag in het jaar dat we Willem-Alexander kunnen zien. In het echt dan."

"Daar is ie." Gejuich barst los.

Het moest allemaal wat intiemer dit jaar, na de wat afstandelijke Koningsdag van vorig jaar in Dordrecht. Dat is aardig gelukt. Het publiek kan de royals op de meeste plekken prima zien. En aanraken. De koning schudt handen, maakt een praatje, wuift, werpt gezichten met een plastic kroon erboven op zijn minst een glimlach toe. En hij hapt. Geen koek deze keer, maar wel een aspergesoepje. Vooral prins Constantijn smult op de Grote Markt van het door meesterkok Jonnie Boer klaargemaakte gerecht. Een hand, een lach, een praatje en weer verder. Op het Rodetorenplein moet worden gesport. Prinses Laurentien waagt zich op haar hakken in het zand voor een potje beachvolleybal, de prinsesjes Amalia, Alexia en Ariane houden een voetbal hoog en prinses Marilène scoort een driepunter op het basketbalveld. De koning begeeft zich zelf liever niet op glad ijs. "Volgende keer", klinkt het vriendelijk als hem een paar schaatsen wordt aangeboden.

Bij het eindpunt van de route, die iets meer tijd kostte dan de geplande twee uur, gaan zijn voeten wel van de grond. En niet alleen de zijne. Als de Zwolse rapper Typhoon zijn lied 'Zandloper' ten gehore brengt, komen op het Broerenkerkplein alle voeten van de grond. Handen gaan de lucht in.

Als iedereen is uitgesprongen, is het woord aan de jarige koning, die in zijn dankwoord voor de 'warmste Koningsdag ooit' Van Kooten en De Bie aanhaalt: "Zwolle, zonder dolle, je bent een einde stad! En dat zeg ik vanuit de bodem van mijn hart."

Intussen zijn Anneleen, Carolien en Maaike de koning te rijk. Ze strikten prins Floris, zijn vrouw Aimée en opnieuw prins Maurits voor een selfie. "Heerlijk, onze Koningsdag is geslaagd." Een foto met Willem-Alexander zat er niet in. "Maar hij heeft wel onze handen geschud én hij vroeg of we zusjes waren. Wat een aardige man!"

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden