Hopen op het Wammes-scenario

Céline van Gerner stapt naar rechter om alsnog naar Spelen in Londen te kunnen

Zutphen is het strijdtoneel geworden voor de verdeling van de olympische turntickets. Gisteren kreeg de rechtbank in de Hanzestad voor de tweede maal binnen twee maanden bezoek van een afvaardiging van gymnastiekbond KNGU. Ditmaal was de bond gedaagd door Céline van Gerner, de 17-jarige turnster die vindt dat zij geen faire kans heeft gekregen om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen in Londen. Jeffrey Wammes kreeg vorige maand in een vergelijkbare zaak het gelijk aan zijn zijde.

Rechter Dirk Vergunst bepaalde op 6 maart dat de KNGU te voorbarig was geweest met de voordracht van Epke Zonderland aan NOC-NSF. Hij meende dat de bond pas tot een afgewogen beslissing kon komen na de Challengers in Cottbus, Maribor, Gent en de EK. De advocaat van Van Gerner, Wil van Megen, probeerde aan te tonen dat de bond in het geval van zijn cliënt dezelfde onnauwkeurigheid heeft begaan. En daarom eiste hij dat de bond de voordracht van Wyomi Masela intrekt.

De pleidooien van beide advocaten - de KNGU werd bijgestaan door Harro Knijff - werden aangehoord door Vergunst, dezelfde rechter als in de zaak-Wammes. In zijn openingswoord deed hij een opmerkelijke uitspraak. "Ik heb begrepen dat de heren (Zonderland en Wammes, red.) inmiddels een sportieve strijd uitvechten", zei hij, "en ik neem aan dat de dames (Masela en Van Gerner, red.) dat ook gaan doen." Om er snel aan toe te voegen: "Maar eerst moet ik er nog iets over zeggen." Dat doet hij uiterlijk maandag.

Knijff, de raadsman van de bond, bepleitte dat de zaak-Wammes niet te vergelijken was met de zaak-Van Gerner. "Ze hebben één ding gemeen en dat is dat ze allebei over turnen gaan", zei Knijff. Het verschil zat 'm er volgens hem in dat de bond destijds Zonderland had voorgedragen die, in tegenstelling tot Wammes, nog niet aan alle eisen had voldaan. Nu was dat anders. De voorgedragen Masela heeft aan alle kwalificatie-eisen voldaan, terwijl Van Gerner nog vormbehoud moet tonen.

"Van Gerner doet ten onrechte een beroep op het vonnis in de zaak-Wammes", meende Knijff. "De bond heeft Masela niet voortijdig, maar juist tijdig aangewezen." Hij hamerde op het woord tijdig, omdat een vroege voordracht in het belang zou zijn voor de opbouw van een sporter in de aanloop naar de Spelen. Dat tijdskader werd in de zaak-Wammes door rechter Vergunst van minder belang geacht. Hij beschouwde de NOC-NSF-regels, waarin staat dat er tot juni mogelijkheden zijn om vormbehoud te tonen, als hogere regelgeving.

Dat was precies waar Van Megen gisteren op aanstuurde. In zijn betoog benadrukte hij dat Van Gerner de kans is ontnomen om alsnog vormbehoud te tonen. De turnster uit Emmeloord kon door een voetblessure niet deelnemen aan het testevent van januari in Londen, waar Masela kwalificatie voor de Spelen binnenhaalde. Van Gerner wil dat de bond pas na de Challenger in Gent (9-10 juni) tot een definitieve voordracht komt. Zoals, na ingrijpen van rechter Vergunst, nu het geval is bij de tweestrijd Zonderland-Wammes.

Van Gerner keerde onlangs terug in de wedstrijdhal bij de Challenger in Cottbus. Daar werd ze tweede op brug met een score die op de WK van oktober 2011 in Tokio goed zou zijn geweest voor de negende plaats. Van Gerner, al jaren Nederlands beste allroundturnster, hoopt dat ze van de rechter de ruimte krijgt om de komende weken in Maribor, de EK in Brussel of in Gent vormbehoud te tonen op balk, het toestel waarvoor ze een nominatie op zak heeft.

Uiterlijk maandag doet de rechter uitspraak. Na de zaak-Wammes nam hij twee weken bedenktijd om tot een vonnis te komen. Nu heeft hij aan zeven dagen genoeg om te bepalen of er voorbarig is gehandeld met de voordracht van Masela of dat de KNGU de regels wel heeft nageleefd.

'Dit is niet tegen Wyomi bedoeld, ik moet voor mijn eigen kansen gaan'
Door het kort geding in Zutphen miste Céline van Gerner gisteren een training en moest ze een ochtend vrij nemen van school. Ze benadrukte na de zitting dat de gang naar de rechter niet gericht was tegen Wyomi Masela, die door de gymnastiekbond is voorgedragen. Vorige week trainden ze nog samen met de nationale selectie. "We gaan er goed mee om, maar hebben nu wel even wat minder contact", vertelde Van Gerner, die tijdens het testevent van januari in Londen Masela nog hartstochtelijk had toegejuicht. Zelf zat ze tijdens dat kwalificatietoernooi met een voet in het gips op de tribune. "Wat ik nu doe is niet persoonlijk bedoeld tegen Wyomi. Er is sprake van wederzijds respect, maar ik moet voor mijn eigen kans gaan."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden