Hopen op een veilig bestaan in een rijtjeshuis in het Zeeuwse Rilland

FERNANDE VAN TETS

AMMAN - De kinderen mogen ieder een knuffel meenemen. Een pop voor Fadia (5), een knuffelbeer voor Hania (6). Zij associeert haar nieuwe leven in Nederland met een roze fiets met fietsmand voorop.

Mahmoud (30), Hala (25), hun dochters en twee-jarige zoontje vormen een van de 28 Syrische families die zijn uitgekozen om zich in Nederland te vestigen. Maandag komen ze aan op Schiphol.

Begin dit jaar kreeg de Syrische familie goed nieuws. Toen bezocht de Nederlandse ambassadeur hun simpele huurhuis in Jordanië, vlakbij de grens met Syrië. Sinds die tijd zijn Mahmoud en Hala bezig met het pakken van de koffer.

Twee jaar geleden ontvluchtte de familie halsoverkop de zwaar geteisterde stad Homs. Ze waren drie keer overvallen en daarna was hun huis plat gebombardeerd. "Onze kinderen liepen gevaar. Er werden vrouwen verkracht, we moesten heel snel vluchten", zegt Mahmoud. Er was niet eens tijd om foto's mee te nemen.

De familie hoopt rust te kunnen vinden in Nederland. De ouders en hun drie kinderen gaan naar Rilland, een dorp in Zeeland met 3000 inwoners. Trots laten ze de foto zien van het rijtjeshuis waar ze gaan wonen. "Met twee verdiepingen, en een tuin voor en achter", zegt Hala met een grote glimlach. "We nemen okra mee om in de tuin te planten."

"Als kind droomde ik al over Europa", zegt Mahmoud, netjes gekleed in een paars overhemd en glimmend gepoetste schoenen. Achter zijn gepolijste uiterlijk gaat groot leed schuil. Op weg naar de grens om zich bij Hala te voegen, werd hij gearresteerd. Hij zat tien dagen vast in een cel met driehonderd mannen, en werd gemarteld met elektriciteitskabels. Hoewel het de vastenmaand ramadan is, neemt hij een slok cola. "Ik kan niet meer vasten sinds ik in de gevangenis heb gezeten", zegt hij.

Die zwarte periode is ook een van de redenen dat de familie in aanmerking kwam voor een plek in Nederland. Ze kijken uit naar een nieuw leven. "Nederland is vrijheid" zegt Hala, een vrouw met een opvallend blanke huid en met een zwarte hoofddoek om. Ze hoopt daar haar eerste baan te vinden als kapper. Mahmoud was in Syrië chauffeur. Hij hoopt ook in Nederland aan de slag te kunnen als taxichauffeur. "Ik wil geen last zijn voor de mensen die ons naar Nederland halen."

Maar eerst moeten ze de taal onder de knie krijgen. Ze volgden al Nederlandse les ter voorbereiding. "Goedemorgen", zegt Hala. "Hoe gaat het?" vult Mahmoud aan.

Tijdens de voorbereidingslessen leerden ze ook over het koningshuis en de Nederlandse geschiedenis. En ze ontmoetten de rest van de families die een leven in Nederland gaan opbouwen. Lotgenoten die ook gemarteld werden in de Syrische gevangenis, een paar alleenstaande moeders, een weduwnaar en zijn kinderen en een achtjarig meisje met een hartafwijking.

Lastige selectie

Bijna 3 miljoen Syriërs zijn inmiddels gevlucht voor het oorlogsgeweld. Duizenden hopen op een nieuw leven in het westen. De Europese lidstaten hebben aangeboden om in totaal 31.817 vluchtelingen onderdak te verlenen. De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR selecteert wie daarvoor in aanmerking komt.

"Het is heel moeilijk. Je moet kijken wie de meest kwetsbaren zijn", zegt Luke Korlaar van UNHCR Nederland. Hij hielp bij het selecteren van de eerste honderd Syriërs die naar Nederland komen.

Bij de selectie lette Korlaar op verschillende factoren. "Zijn het oorlogsslachtoffers? Mensen met medische aandoeningen die niet kunnen worden behandeld in het land waar ze nu zijn? Is er een ouder weggevallen door de oorlog? Of zijn het slachtoffers van marteling?", somt hij op.

De beslissing wordt genomen op basis van drie gesprekken. Het regionale kantoor droeg 110 personen voor aan Nederland. Die werden in januari door een selectiecommissie, samen met leden van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), geïnterviewd. Van de 100 Syriërs die mogen komen, arriveren maandag de eerste vijftig.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden