'Hopelijk wordt er volgend jaar echt naar daadkracht gekeken'

Gerard Vos - hoofdredacteur van Duurzaam Gebouwd.

Gerard Vos - hoofdredacteur van Duurzaam Gebouwd - meent dat de bouw zwaar is ondervertegenwoordigd in de Duurzame Top 100.Een lijstje is natuurlijk maar een lijstje. En is dan ook geen enkele reden om je druk over te maken. Toch deed de Duurzame Top 100 van Trouw mijn hart sneller slaan... en niet op een positieve manier.

Marjan Minnesma prijkt fier bovenaan de Duurzame Top 100. Een prima en terechte nummer 1 lijkt me. Na een korte scan van de 100 valt echter op dat de bouwsector zwaar ondervertegenwoordigd is. Fijn om te zien dat Stefan van Uffelen niet in de lijst ontbreekt en ook Thomas Rau en Anke van Hal horen hier een vaste plek in te bezetten.

Maar er ontbreken een paar namen die nogal wat betekenen voor de (bouw)wereld. Waarom staan Jón Kristinsson, Paul de Ruiter en Coen van Oostrom niet in de lijst?

Daadkracht!

Dat heeft natuurlijk vast iets met de criteria van de jury te maken. Snel gezocht naar waar een vertegenwoordiger in de lijst aan moet voldoen. Ik lees dat de representanten vernieuwend moeten zijn in denken en doen, en veel contacten moeten hebben. Daarnaast mag charisma, kennis en een brede visie niet ontbreken.

En dan komt het. In 2011 is vooral daadkracht een belangrijke pijler. Dat weegt zelfs extra zwaar. De juryleden hebben expliciet gekeken naar wat een persoon het afgelopen jaar concreet gedaan heeft. Dat verklaart een hoop. Maar des te merkwaardiger dat Jón Kristinsson, Paul de Ruiter en Coen van Oostrom (niet in de lijst vertegenwoordigd) juist in 2011 een moment van glorie mee hebben mogen maken.

Parels

Van architect Jón Kristinsson werd de parel van de Floriade opgeleverd - de Villa Flora. Deze grote wigvormige kas is een schoolvoorbeeld voor bouwen met groen en glas. Het gebouw heeft een demontabele betonconstructie en is energetisch zelfvoorzienend.

Architect Paul de Ruiter toonde zijn meesterschap met het TNT-gebouw in Hoofddorp. Een marktconform kantoorgebouw dat door een integraal proces tot stand is gekomen. En als we het dan over lijstjes hebben... het TNT-gebouw heeft een GreenCalc van 1005. Met de Watertoren in Bussum de enige twee gebouwen die ooit hoger haalden dan 1000.

En waar is...

Schandalig dat Kristinsson en De Ruiter niet in de Duurzame Top 100 vertegenwoordigd zijn. Helemaal schandalig is het ontbreken van Coen van Oostrom. Hij duikelde van de 30ste plaats in 2010 naar een onbenoemde plek buiten de Top 100.

Maar... Van Oostrom? Had die niet recentelijk een eervolle erkenning gekregen van Bill Clinton? Coen van Oostrom... die gaat toch een kennisnetwerk opbouwen waarmee gebouwen in steden energiezuiniger en milieuvriendelijker kunnen worden gemaakt? Geen woord van gelogen.

Van Oostrom wil met OVG een fonds opbouwen van één miljard dollar. Dit wordt besteed aan de duurzame ontwikkeling van gebouwen in steden uit de C40 Large Cities Climate Leadership Group. De C40 is een alliantie van steden over de hele wereld die klimaatverandering willen aanpakken door een serie maatregelen die de CO2-uitstoot sneller zullen reduceren.

Landsgrenzen
Ach, ik snap wel hoe dat gaat. Zoiets is allemaal veel te internationaal voor de binnen de landsgrenzen kijkende jury. Van Oostrom is gewoon te internationaal bezig, laten we het daar maar op houden.

En een lijstje is natuurlijk maar een lijstje. Geen enkele reden om je druk over te maken. Wel met de hoop dat er volgend jaar echt naar daadkracht wordt gekeken.

PS Victoria Koblenko is plaats nummer 100 van harte gegund.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden