Hopelijk komt Winky Wong de waarheid nooit te weten

Jann Ruyters

Waar is het paard van Sinterklaas?

Regie: Mischa Kamp. Met Ebbie Tam. In 106 bioscopen.

Geen groot mens hield het droog op de première van ’Waar is het paard van Sinterklaas?’, vorige week op het Nederlands Filmfestival. Twee jaar na ’Het paard van Sinterklaas’ presenteerde regisseuse Mischa Kamp het vervolg. Opnieuw naar een scenario van Tamara Bos, en met de kleine Ebbie Tam als paardenliefhebster Winky Wong die deze keer de heilige opdracht heeft om terwijl Sinterklaas in Spanje is te zorgen voor zijn paard Amerigo.

De vorige film was al goed, deze tweede film is dat weer en de acteurs zijn zelfs nog beter dan de eerste keer. Anneke Blok werkt net wat meer op de lachspieren in de rol van te kordate juf die het allemaal goed bedoelt, maar in haar hang naar orde en onderwijs ook voortdurend over haar klas heen lijkt te reiken en te kijken.

Betty Schuurman is de ideale tante die warmte aan strengheid paart. En de in Hongkong geboren negenjarige Ebbie Tam is nu nog innemender als de eigenwijze Winky Wong. Van kinderlijke houterigheid is geen sprake, alle emoties zijn helder en direct op haar gezicht te lezen.

Innemend is ook vriendje Bram, die geobsedeerd is door de Indianen, zichzelf daarom ’Slimme Bizon’ noemt en zijn hond ’Stinkende Drollendraaier’, en die in Winky vanwege haar hang naar paarden een verwante ziel herkent.

Het scenario van Tamara Bos is even eenvoudig als ontroerend. Winky is ongehoorzaam, verliest daardoor Amerigo en moet hem bijtijds voor de terugkeer van Sinterklaas weer zien terug te vinden. Lukt dat? Het landschap is winters kaal en Hollands provinciaal, maar door de warmte in personages en verhaal waan je je in een zomerse idylle.

Je mag hopen dat Winky nooit van haar geloof afvalt en er nog vele Sinterklaasfilms zullen volgen. Of misschien zou de derde film juist kunnen gaan over hoe Winky de waarheid over Sinterklaas onder ogen leert zien. Daar kan vast ook een leuke multiculturele draai aan gegeven worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden