Hoort boerkini in de woestijn thuis?

En, was het nou echt nodig om ons zo druk te maken over de boerkini? Niet als je het acceptabel vindt dat mannen van Allah en zijn profeet in zwembroek de zee in mogen, terwijl vrouwen een belachelijk Batmanpak moeten dragen.

De burgemeesters van een dertigtal Franse badplaatsen vonden dat niet acceptabel en hebben de boerkini op hun stranden verboden. Dat verbod werd uitgevaardigd ten behoeve van de openbare orde; badgasten zouden de boerkini als provocatie kunnen ervaren na de recente islamofascistische aanslagen in Frankrijk. De aanslag die de meeste indruk op mij maakte, was die op de redactie van Charlie Hebdo. De vermoorde cartoonisten hadden het hun hele leven opgenomen voor immigranten die gediscrimineerd werden, bijvoorbeeld omdat ze moslim waren, en zijn als bejaarde mannen vermoord door nakomelingen van immigranten.

De Franse premier Manuel Valls, zoon van immigranten, stelde zich achter de burgemeesters op. Want het boerkiniverbod diende niet alleen de openbare orde, maar impliciet ook een van de fundamentele waarden van de Franse republiek; de gelijkberechtiging (égalité) van man en vrouw. De Conseil d'État, de Franse Raad van State, is echter van oordeel dat de openbare orde niet bedreigd wordt en schrapte in een voorlopige uitspraak het boerkiniverbod. Voorts is de CdE van oordeel dat het verbod een inbreuk vormt op de vrijheid van de boerkinidraagsters.

Het was te verwachten. De boerkini plaatst ons voor een moreel probleem waarvoor nog geen wetgeving bestaat. Die moet er dus snel komen. De domme, laffe of doortrapte goedpraters van de boerkini kunnen of willen niet zien dat het geen onschuldig badpak is, maar een instrument waarmee het lichaam van de vrouw wordt onteigend. Het is een kwaadaardige uiting van een regressieve islam, die door de Arabische Golfstaten wordt gesponsord. We hadden die burgemeesters en premier Valls moeten prijzen en een voorbeeld aan ze moeten nemen. Maar wat zei onze minister van integratie Lodewijk Asscher? "Het lijkt me niet prettig om ermee in de zee te zwemmen. Maar laten we mensen alsjeblieft de vrijheid gunnen om te dragen wat ze willen. De een zont topless, de ander in een badpak."

Iemand de 'vrijheid gunnen' een boerkini te dragen, is hypocriet. En is het niet pervers om op een Nederlands strand vrijwillig een boerkini te dragen, terwijl honderden miljoenen moslimvrouwen niet de vrijheid hebben om te bepalen hoe ze gekleed gaan? De vrijwillige boerkinidraagsters legitimeren die onvrijheid. Waarom maken die goedpraters zich daar niet druk over? Ik vind dat je in Nederland pas met goed fatsoen de boerkini kunt dragen als geen enkele vrouw meer tegen haar zin onder islamitisch dwangtextiel loopt.

Een cultuur die zichzelf serieus neemt, maakt aan immigranten en hun nakomelingen duidelijk dat ze zich hebben te houden aan de waarden van die cultuur. Andere culturen zijn welkom, maar niet wanneer ze vijandig staan tegenover de onze. Jazeker, de onze. De cultuur van de autochtone bevolking. Als immigranten de regressieve islam superieur vinden aan onze cultuur, laten ze die dan celebreren in de landen waar die vandaan komt. De boerkini hoort niet thuis op het strand van Nederland, maar in de woestijn van Saudi-Arabië. Of nee, daar ook niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden