Hoorn gilt en verft posters grijs

Een schreeuw vanuit Maastricht. (FOTO CHRIS KEULEN) Beeld
Een schreeuw vanuit Maastricht. (FOTO CHRIS KEULEN)

hoorn – - Aan de voet van het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen, in het centrum van Hoorn, spreiden Esther Wagenaar en Kristina Lukacs zaterdagmiddag rond half twee een plastic zeil over de grond uit en zetten daar emmers verf op.

Wagenaar werkt bij De Blauwe Schuit, centrum voor kunsteducatie, die de Hoornse actie voor de schreeuw voor cultuur organiseerde. „We merkten dat veel mensen moeite hebben met het schreeuwen. Dat ligt niet in onze volksaard. Daarom hebben we een rustiger actie bedacht: pak van de stapel een kleurrijke poster met een aankondiging van een cultuurevenement en verf die grijs. Dan brengen we in beeld hoe kleurloos het leven wordt als er veel cultuur verdwijnt.”

Even voor twee uur staan zo’n 150 man – voornamelijk ouderen – om het plastic zeil heen. Sommigen nemen de kwast ter hand.

Anita Muller (63) heeft voor de actie een oude toeter meegenomen. „Ik ben een veelgebruiker van kunst. Ik ga naar de schouwburg, naar het filmhuis, heb op schilderles gezeten. Als dat straks verdwijnt, gaat de sjeu eraf. Ik snap wel dat er ook op kunst bezuinigd moet worden, maar niet zoals nu met de botte bijl. Daar ben ik echt boos over.”

Ook amateurcontrabassist Herman Köhle (72) is gekomen omdat hij zich ernstig zorgen maakt. Zijn amateurorkest vraagt nu 200 euro contributie en krijgt daarnaast subsidie. „We kunnen niet zonder, want we moeten bladmuziek en repetitieruimte huren, en een professionele dirigent betalen. Bij hogere contributie zullen leden afvallen. Het alternatief is de concertkaartjes duurder maken. Maar het lijkt me niet leuk om alleen voor rijken te spelen.”

Klokslag 2 uur zet een klein orkestje het protestlied van Freek de Jonge in. Halverwege spelen ze nog maar op één toonhoogte. „Sorry mensen, de rest van het arrangement is wegbezuinigd,” roepen de musici. Daarna wordt de schreeuw ingezet en die klinkt nog behoorlijk uit de keel van 150 mensen.

Guurtje en Willem de Rooij, beiden zangers in een operettekoor, hebben ook geschreeuwd. Willem: „Ik denk niet dat het zal helpen. Maar nu hebben we het in elk geval geprobeerd.”

Profs en amateurmusici spelen Beethoven in Utrecht. (FOTO ANP) Beeld ANP
Profs en amateurmusici spelen Beethoven in Utrecht. (FOTO ANP)Beeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden