'Hoopzaaiers' maken een tv-avondje ellende goed

Eigenlijk ben ik nog steeds perplex over het gemak waarmee VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra elk optimisme de kop indrukt. (Een nieuwe oorlog met Rusland, grote problemen bij meer dan 15.000 vluchtelingen per jaar hier - dat zei hij dit weekend).

Er zijn altijd mensen die het hardst klagen over pijntjes en problemen. Anderen houden gewoon de moed erin.

Maandagavond was daarom een interessante tv-avond. We kregen een bak ellende over ons heen. Terreurdreiging en geweld bij John van den Heuvels crime-special: 'De mannen van de anti-terreur' (RTL). Een vloedgolf aan Syrische vluchtelingen in Libanon in de documentaire 'Post Beiroet' (KRO-NCRV) over de Nederlandse ambassadeur daar. En als toetje de crises die Obama meteen in zijn eerste maanden als Amerikaans president moest oplossen, in de start van het vierluik 'Inside Obama's White House' (VPRO).

Het geinige is: we kregen onverbeterlijke optimisten erbij geleverd, en zo konden we de dag toch met hoop afsluiten.

Neem alleen al de glans in Johns ogen als hij praat met de zwaarbewapende en gestaalde mannen van de special forces van het Korps Mariniers (MARSOF). Hij mocht een paar weken bij die geheime elite-eenheden filmen. Zijn mond viel er zo van open dat hij pardoes de promotiefilmpjes van defensie erbij uitzond en niet altijd de meest scherpe vragen stelde ('En, hoe pak je dat nou aan?' was zijn pickup-line), maar we konden er veel van leren.

Dit zijn de mannen die 24 uur per dag met machinegeweren door Nederland rijden in een anonieme auto, en binnen enkele minuten bij een terreuraanslag in actie kunnen komen.

Dit zijn ook de internationaal ingezette snipers die dagelijks net zoveel uren op de schietbaan trainen als een professioneel musicus op zijn instrument. Oud-politieman John mag zelf 'heerlijk' schieten met de 30 kilo zware standaarduitrusting aan. Hij voelt zich gerustgesteld, en ik ook, door die mannen die zo professioneel over ons waken terwijl wij slapen.

Ook de Nederlandse ambassadeur Hester Somsen in Libanon blijft opgewekt werken aan oplossingen, laat 'Post Beiroet' zien. Ze spreekt geestelijk leiders over sektarisch geweld en laat ministers en burgemeesters vertellen over de situatie met de vluchtelingen in dat kleine land.

Op vier miljoen inwoners nu twee miljoen vluchtelingen erbij, van wie 1,5 miljoen Syriërs. Dat is nou de 'opvang in de regio' die VVD'er Zijlstra bepleit: in Libanon is een op de drie inwoners vluchteling. Afval stapelt zich op, er zijn tekorten aan water en elektra, zorg en onderwijs. 'Elk kind dat niet naar school gaat, kan een terrorist worden later', zegt de Libanese onderwijsminister. En daar gaat Hester Somsen weer lobbyen bij Den Haag voor extra geld.

Obama noemt het 'hoopzaaien'. Tegen zoveel positiviteit is een normale pessimist niet opgewassen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden